Merkel: Poštivanje mjera ‘vrijedit će truda’

Angela Merkel je izjavila u svojoj redovnoj video poruci subotom da Nijemci mogu biti ponosni na svoju disciplinu (EPA)

Kancelarka Angela Merkel u subotu je ponovo apelovala na Nijemce da se povinuju ograničenjima uvedenim zbog suzbijanja širenja korona virusa dok se božićni praznici primiču, poručivši svojim zemljacima da će „to biti vrijedno truda“.

Savezni i državni čelnici u ovoj su sedmici odlučili da produže parcijalno zatvaranje koje je počelo 2. novembra barem do 20. decembra i da pooštre neke restrikcije. Mjere su do sada imale uspjeha u sprečavanju širenja novih zaraza, ali ih nisu suzbile u značajnijem obimu.

Merkel je izjavila u svojoj redovnoj video poruci subotom da Nijemci mogu biti ponosni na svoju disciplinu i razboritost koje su pokazali tokom proteklih deset mjeseci i ohrabrila ih je da poštuju pravila i smanje kontakte tokom praznične sezone.

‘Nijemci su narod koji poštuje pravila’

“Nastavimo pokazivati da smo mi narod koji poštuje pravila koja se odnose na sviju nas sada, tokom zime, prije Božića i tokom Nove godine, zbog toga što ćemo uvidjeti da je to vrijedilo truda”, izjavila je njemačka čelnica, prenosi Fena i Associated Press.

U Njemačkoj je od početka pandemije korona virusa zaraženo više od milion osoba, a dnevni broj umrlih dosegao je 426 slučajeva, pokazuju podaci instituta Roberta Kocha (RKI) objavljeni u petak, prenosi Hina.

Brojke odražavaju stvarnost da je Njemačka u najboljem slučaju održavala nove zaraze stabilnim, ali da to nije dovoljno za ublažavanje mjera i uklanjanje rizika od preopterećenih bolnica.

“Pred nama su iznova, bez sumnje, teški mjeseci. Zima će biti teška, ali i ona će jednom proći”, rekla je njemačka kancelarka obraćajući se Bundestagu ranije ove sedmice.

Izvor: Agencije