Merkel ponovo pozvala Tursku da obustavi ofanzivu u Siriji

'Vojna operacija predstavlja prijetnju', stoji u saopćenju koje je izdala kancelarija Angele Merkel (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel ponovo je pozvala Tursku da obustavi ofanzivu na sjeveru Sirije koja, kako je upozorila, ugrožava borbu protiv boraca grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), prenosi Tanjug.

Merkel je to izjavila na zajedničkoj konferenciji za novinare s norveškom premijerkom Ernom Solberg, koja je također uputila poziv Turskoj da “neodgodivo obustavi operaciju i poštuje međunarodno pravo”.

Solberg je podsjetila da je njena zemlja obustavila prodaju vojne opreme saveznici u NATO-u Turskoj, ali je rekla da “smatra da je bolje imati Tursku unutar nego izvan NATO-a”, prenosi AP.

Najbolje je da Turska bude “u našoj porodici, ali ne možemo se ponašati kao da se ovo nije dogodilo”, dodala je Solberg.

Merkel je prije dva dana u telefonskom razgovoru pozvala predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana da odmah obustavi vojnu ofanzivu na sjeveroistoku Sirije koja, kako je ocijenila, prijeti da destabilizira regiju.

Iz Berlina je tada saopćeno da je razgovor inicirao Erdogan.

Operacija ‘Izvor mira’

U saopćenju koje je objavila kancelarija njemačke kancelarke navodi se da je, “bez obzira na legitimne sigurnosne interese Turske”, vojna operacija prijetnja koja bi dovela do izmještanja velikog dijela lokalne populacije.

Njemačka ističe i da ofanziva prijeti da destabilizira regiju i ponovo ojača ISIL.

Erdogan je u četvrtak upozorio Evropsku uniju da tursku akciju u Siriji ne naziva “invazijom”, zaprijetivši da će “otvoriti vrata” i dopustiti da sirijske izbjeglice preplave Evropu.

Također je kritizirao NATO-ove saveznike koji razmatraju proširenje embarga na oružje protiv Turske zbog njene operacije na sjeveru Sirije.

Erdogan je jučer u Istanbulu rekao da je razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i britanskim premijerom Borisom Johnsonom, ističući da niko od njih dvoje “ne zna istinu” o turskoj operaciji, kao i da su pod “ozbiljnim pritiskom dezinformacija”.

Turska je 9. oktobra objavila pokretanje operacije “Izvor mira” na sjeveru Sirije, koja je počela zračnim udarima na položaje kurdskih jedinica.

Izvor: Agencije