Merkel: Pokušavamo pokrenuti dijalog Srbije i Kosova

Njemačka kancelarka je navela kako je oko 400 njemačkih poduzeća aktivno u Srbiji i da u njima radi oko 60.000 zaposlenih (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u Berlinu kako Njemačka i Francuska pokušavaju pokrenuti dijalog Srbije i Kosova, kao i da se nešto uradi po pitanju carina koje je Kosovo uvelo na proizvode iz Srbije i BiH, javlja Beta, prenosi Fena.

Nakon razgovora sa srbijanskom premijerkom Anom Brnabić, Merkel nije željela komentirati navode da bi Njemačka i Francuska mogle imenovati posebnog izaslanika za dijalog Srbije i Kosova.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Brnabić je rekla kako je pitanje Kosova jedina tačka nerazumijevanja i neslaganja Srbije i Njemačke, ali da je važno da se o toj temi razgovara jer bez dugoročno održivog rješenja tog pitanja i pomirenja Srba i Albanaca neće biti drugačije budućnosti za Balkan.

Berlinski proces

Njemačka kancelarka i premijerka Srbije razgovarale su i o situaciji u regiji, a Merkel je istakla kako je raduje što se Berlinski proces pokazao veoma korisnim te doveo do velikih mogućnosti i aktivnosti saradnje.

“Ako bi me pitali da nekako zaključim o čemu smo pričali i što je bilo najvažnije, to je ekonomija i jačanje ekonomskih odnosa, evropski put Srbije i eurointegracije, dokle smo došli i što još treba da uradimo i kako da ih ubrzamo, što je svakako važno i za cijeli zapadni Balkan. Treća stvar je regionalna stabilnost i saradnja. Nema jake i stabilne Srbije i EU integracija bez sigurnog i stabilnog Balkana“, rekla je Brnabić.

Dodala je kako evropske integracije ostaju strateški cilj Srbije.

Kako je navela, cilj njene posjete Berlinu je da se učvrste odnosi dvije zemlje, pogotovo u oblasti ekonomije uz najavu da je vrijeme da se pokrene novi val njemačkih investicija u Srbiji.

Njemačka kancelarka je navela kako je oko 400 njemačkih poduzeća aktivno u Srbiji i da u njima radi oko 60.000 zaposlenih.

Izvor: Agencije