Merkel osudila nove američke sankcije Rusiji

Glasnogovornik njemačke kancelarke okarakterizirao je odluku Senata SAD-a 'čudnom'. (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel kritizirala je odluku Senata SAD-a da uvede nove sankcije Rusiji, tvrdeći da su njihove posljedice po evropsku ekonomiju “nepredvidljive” i da se “nisu smjele desiti”, izjavio je u petak njen glasnogovornik Steffen Seibert.

“To se ne smije dogoditi. Mi smo generalno protiv sankcija s ekstrateritorijalnim efektima, što znači s posljedicama po treće zemlje”, kazao je on.

Seibert je odluku Senata okarakterizirao “čudnom”.

Merkel je podržala svog ministra vanjskih poslova Sigmara Gabriela dan nakon što su on i austrijski kancelar Christian Kern objavili zajedničku izjavu u kojoj osuđuju širenje američkih sankcija na kontroverzni ruski plinovod “Sjeverni tok 2” prema Evropi.

Miješanje u energetsku sigurnost

Senat je u srijedu većinom glasova odlučio usvojiti zakon o uvođenju novih sankcija Rusiji zbog njenog angažmana u Ukrajini i Siriji te navodnog uplitanja u američke izbore.

Njemačka i Austrija smatraju taj potez nelegalnim miješanjem u energetsku sigurnost EU-a, prenosi agencija dpa.

Zvanični Kremlj burno je reagirao, zauzimajući ekstremno negativan stav prema predloženim sankcijama SAD-a protiv Rusije.

“Kremlj vjeruje da bi one mogle naštetiti i drugim zemljama koje se moraju pridržavati tih sankcija”, izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Izvor: Agencije