Oglasi

Merkel obećala pomoći SAD-u u rješavanju globalnih problema

Mike Pompeo je pohvalio saradnju s Njemačkom, a kancelarku je okarakterizirao kao velikog američkog prijatelja.
Angela Merkel je Mikeu Pompeu obećala pomoć u Afganistanu, Libiji, Ukrajini i SirijiEPA

Njemačka kancelarka Angela Merkel i američki državni tajnik Mike Pompeo založili su za jačanje suradnje između Berlina i Washingtona, pri čemu je Merkel obećala pomoć Njemačke SAD-u u rješavanju svjetskih problema.

"Mi smo i dalje saveznici i partneri", rekla je Merkel nakon razgovora s Pompeom u Berlinu te svom gostu zajamčila njemačku pomoć pri rješavanju globalnih problema.

"Njemačka će igrati aktivnu ulogu u rješavanju tih problema", kazala je ona te kao krizna žarišta navela sukobe u Afganistanu, Libiji, Ukrajini i Siriji.

Pompeo je pohvalio suradnju s Njemačkom, a kancelarku je okarakterizirao kao "velikog prijatelja SAD-a", prenosi Hina.

'Berlin je od ogromne važnosti'

"Njemačka je partner od ogromne važnosti za SAD", rekao je Pompeo, koji u Njemačkoj boravi povodom proslave 30. godišnjice pada Berlinskog zida.

Pohvalio je najave njemačke ministrice obrane Annegret Kramp-Karrenbauer za povećanjem njemačkih izdvajanja za obranu na dva posto bruto domaćeg proizvoda najkasnije do 2031. godine.

"To je snažan signal za NATO", rekao je Pompeo.

Američki državni tajnik je na predavanju uoči susreta s Angelom Merkel kritizirao Rusiju i Kinu zbog nepoštivanja ljudskih prava te pozvao partnere na pojačanu borbu za demokraciju diljem svijeta.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.