Merkel o odrastanju u Istočnom Berlinu

Njemačka kancelarka Angela Merkel zamijenila je nastavnika historije u jednoj školi u Berlinu i učenicima je govorila o početku gradnje Berlinskog zida, 13. augusta 1961. To je bila godina kada je i njemačka kancelarka krenula u školu.

Za razliku od većine nastavnika historije koji na posao dolaze neopaženi, nastavnicu u gimnaziji Heinrich-Schliemann dočekalo je cvijeće i veliki broj znatiželjnika. Razlog što je njemačka kancelarka u neobičnoj ulozi je 52. godišnjica izgradnje Berlinskog zida.

Ona je učenicima govorila o ličnom iskustvu, jer je, odrastajući u Istočnom Berlinu, zid obilježio dobar dio njene mladosti.

“Morala sam malo i da se podsjetim historije, jer nije isto podijeliti svoje iskustvo i podučavati o činjenicama. Meni je vrlo interesantno to što lično iskustvo odjednom postaje historija za mlade koji sada slušaju predavanje, ali i to što sa njihovim iskustvom ovo više nema baš nikakve veze”, kazala je Merkel.

Početak škole

Godina kada je zid sagrađen,1961. bila je i godina kada je Angela Merkel krenula u školu.

“Omiljeni predmeti su mi bili jezici, njemački i matematika”, dodala je Merkel.

Nakon 45 minuta predavanja novinari su zamoljeni da napuste učionicu, ali je predavanje nastavljeno.

Učenica Lea Quiring je kazala: “Pričala nam je dosta o svom privatnom životu, šta je radila u školi i sa prijateljima. Bilo je stvarno lično i u nekim trenucima se dosta smijala. Nikad je nisam vidjela da se smije, bilo je vrlo simpatično”.

Njemačka kancelarka održala je predavanje samo dan uoči početka predizborne kampanje u Njemačkoj, a u gimnaziju je pozvao omladinski časopis Spiesser.

Izvor: Al Jazeera