Oglasi

Merkel o Brexitu: Vrag je u detaljima

Evropska unija očekuje od Londona prijedloge za rješenje problema carinjenja robe koja prolazi kroz Sjevernu Irsku.
Merkel poručuje da su 27 članica koje ostaju u Uniji ujedinjene po pitanju BrexitaEPA

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je, nekoliko dana prije ključnog europskog summita o izlasku Velike Britanije iz Europske unije, da je ostvaren napredak u pregovorima o Brexitu, ali je upozorila da se "vrag skriva u detaljima".

Tu izjavu dala je u pripremama sastanka europskih čelnika u Bruxellesu koji bi mogao biti posljednja prilika za postizanje dogovora o načinima raskida između Velike Britanije i Europske unije.

"Ako je u procesu pregovora napravljen bar jedan korak, to je pozitivna poruka", kazala je njemačka kancelarka.

'Ne treba proglašavati pobjedu'

Ipak je upozorila da u tom smislu ne treba odmah proglašavati pobjedu.

"Bilo je napretka. Zadovoljni smo što su razgovori intenzivni, ali vrag se skriva u pojedinostima", ocijenila je Merkel.

Ipak, kako javlja AFP, njemačka kancelarka nada se napretku sljedećeg tjedna.

Merkel je rekla da su 27 država koje ostaju u Uniji jako ujedinjene i da imaju puno povjerenje u glavnog pregovarača EU-a Michela Barniera.

Bez dogovora o Sjevernoj Irskoj

Pregovori zapinju najviše na Sjevernoj Irskoj.

Niti jedan sporazum do sada nije postignut između Londona i partnera o načinu kako da carine EU kontroliraju robu koja prolazi Sjevernom Irskom.

Britanska premijerka Theresa May će sljedećeg tjedna sudjelovati na europskom summitu. Ona treba objasniti svoje stajalište partnerima.

Dvadeset i sedam zemalja očekuje od May prijedloge za izlazak iz slijepe ulice o Sjevernoj Irskoj, ali njezin manevarski prostor je prilično skučen, prenosi AFP.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.