Merkel nudi ‘malu pomoć’ u rješenju spora Slovenije i Hrvatske

Marjan Šarec, Angela Merkel, Slovenija, Njemačka
Merkel je pohvalila gospodarsku suradnju koja je usponu te ocijenila da Slovenija dobro štiti vanjsku granicu Schengena (EPA)

Slovenski premijer Marjan Šarec razgovarao je u petak u Berlinu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a na konferenciji za novinare nakon susreta Merkel je među ostalim izrazila spremnost Njemačke da doprinese rješenju slovensko-hrvatskog spora u vezi granice i arbitraže.

Merkel je na zajedničkoj konferenciji za novinare pohvalila gospodarsku suradnju koja je usponu te ocijenila da Slovenija dobro štiti vanjsku granicu Schengena prema Hrvatskoj od ilegalnih migracija, a potvrdila je da je s Šarcem razgovarala i o pitanju arbitražne presude, koju Slovenija smatra konačnim rješenjem za granični spor.

“Bilo bi vrijeme da se uz sve ostala aktualna pitanja i to riješi”, kazala je Merkel, dodavši da je Njemačka u tome spremna dati “mali doprinos” objema državama, prenosi Hina.

Na pitanje slovenskih novinara nije li to pitanje poštovanja europskog prava koje Hrvatska krši, što je stajalište službene Ljubljane, Merkel je rekla da to nije pitanje o kojemu bi govorila u javnosti i da to ne bi doprinijelo rješenju spora dviju članica EU-a, prenijeli su slovenski mediji.

Prvim radnim posjetom novog slovenskog premijera Njemačkoj, koja je slovenski glavni trgovinski partner, dominirala su pitanja gospodarske suradnje, Brexita, migraciijske problematike EU-a te zaštite vanjskih granica Europske unije, u svjetlu predstojećeg summita lidera zamalja članica, navode mediji.

Cerar: Ne postajemo ‘one problem country’

Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar kazao je u petak da Slovenija mora inzistirati na provođenju odluke arbitražnog suda o granici s Hrvatskom i da je dobro što politiku njegove prijašnje vlade o tom pitanju podržava i novi premijer Marjan Šarec.

“Kad je riječ o Hrvatskoj, moramo inzistirati na tome da se arbitražna presuda samo realizira, da ustrajemo na implementaciji arbitraže i drago mi je da to ističe i sadašnji predsjednik vlade Šarec”, kazao je donedavni slovenski premijer, a sada šef diplomacije, u razgovoru za tjedni politički magazin Tarča (Meta) Slovenske televizije.

Na pitanje kako odgovara na kritike koje dolaze i iz inozemstva da Slovenija u međunarodnoj komunikaciji na svim razinama stalno ističe arbitražu i odnose s Hrvatskom te tako postaje “one problem country” pa se čini da nema nikakvih drugih inicijativa i ne djeluje diplomatski aktivno, zbog čega su njegovu prijašnju vladu često kritizirali i mediji, Cerar je rekao da takva gledišta nisu točna.

“Slovenija je međunarodno jako aktivna oko integracije Balkana u Europsku uniju, aktivno je djelovala na zatvaranju balkanske rute za migrante u migrantskoj krizi 2015/2016. i imala niz drugih inicijativa”, kazao je Cerar.

Na pitanje što Slovenija može očekivati u vezi s arbitražom nakon što je vlada tužila Hrvatsku sudu EU-a u Luksemburgu, Cerar je kazao da “od ovog sastava Komisije” ne treba očekivati mnogo, čime je aludirao na kritike slovenskih političara i svoje vlastite, upućene predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru, koji je po stajalištu Ljubljane djelovao da se Komisija ne pridruži slovenskoj tužbi kojom Ljubljana argumentira da Hrvatska u slučaju arbitraže “krši europsko pravo”.

U svakom slučaju, dodao je Cerar, treba se nadati da će Komisija taj spor tretirati kao pravno, a ne političko pitanje.

Slovenski predsjednik Borut Pahor ocijenio je ranije da Europska komisija iz političkih razloga nije usvojila mišljenje pravne službe vezano uz granični spor između Slovenije i Hrvatske, navodno povoljno za Sloveniju, te da je to “loša poruka za buduće granične sporazume na zapadnom Balkanu”.

Pahor kritizirao Europsku komisiju

“Europska komisija propustila je priliku da uvaži stajalište svoje pravne službe i tako istakne da treba poštovati bilateralne sporazume koji su i ratificirani, te tako omogućili da se odredbom arbitražnog sporazuma definira granica”, kazao je Pahor. 

Europska komisija je u lipnju ove godine odlučila ostati po strani hrvatsko-slovenskog graničnog spora i ne očitovati o slovenskom podnesku kojim Ljubljana tvrdi da Hrvatska neprovođenjem arbitražne odluke krši pravo Europske unije.

Izvršno tijelo EU-a tad je reklo da dvije članice trebaju naći rješenje u prijateljskom duhu.

Slovenija je u ožujku pisala Komisiji s prijedlogom kasnije pokrenute tužbe protiv Hrvatske zbog nepoštivanja arbitražne odluke o granici, nadajući se da će je imati na svojoj strani.

Hrvatska je odlukom Hrvatskog sabora i Vlade istupila iz arbitražnog postupka koji je trebao riješiti dugogodišnji granični prijepor o granici na moru jer je postupak, kako kaže, kompromitirala slovenska strana, zbog čega se ne smatra obvezanom lani objavljenim rješenjem ad hoc međunarodne arbitraže i nudi bilateralne pregovore Sloveniji da se taj problem riješi.

Slovenija, pak, tvrdi da je arbitražno rješenje obvezujuće za obje strane i da je s Hrvatskom moguć samo razgovor o tome kako odluku arbitara primijeniti.

Prema arbitražnoj presudi, Sloveniji bi pripalo više od dvije trećine Piranskog zaljeva / Savudrijske vale.

Izvor: Agencije