Merkel: Nove sankcije Moskvi moguće u junu

Zemlje EU-a podijeljene su u vezi s tim da se već u četvrtak odluči o produženju sankcija Rusiji (AP)

Evropsko vijeće neće donijeti konkretnu odluku o novim sankcijama Rusiji na svom idućem samitu u četvrtak i u petak, nego će pričekati juni bude li trebalo, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko zatražio je od čelnika EU-a da tim povodom jasno daju Rusiji do znanja da će joj uvesti nove sankcije ne bude li poštovala dogovor iz Minska, javljaju agencije.

“U martu nećemo donijeti formalnu odluku”, tek možda “političku” odluku, rekla je Merkel novinarima nakon susreta s ukrajinskim predsjednikom u Berlinu, prenose agencije.

Po riječima Merkel, “uvijek se govorilo da će u slučaju ozbiljnih povreda” mirovnog ugovora iz Minska Evropsko vijeće razmisliti o “novim (ekonomskim) sankcijama” Moskvi budući da sadašnje ističu u julu.

Sporazum iz Minska nema alternativu

Merkel i Porošenko su ponovili da taj ugovor “nema alternativu”, izrazivši žaljenje zbog nepoštivanja odredbi utvrđenih u Minsku, pogotovo zbog nepoštivanja primirja i obaveze povlačenja teškog oružja sa frontova.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk ocijenio je u razgovoru za pet evropskih dnevnika u ponedjeljak da se ekonomske sankcije Moskvi moraju produžiti “barem” do iza ljeta.

Zemlje EU-a podijeljene su u vezi s tim da se već u četvrtak odluči o produženju sankcija Rusiji. Zapad optužuje Rusiju da oružjem i ljudstvom podržava proruske separatiste na istoku Ukrajine.

“U slučaju neispunjenja obaveza, doista se nadam da će na samitu 19. marta biti jasno rečeno da će se sankcije produžiti i pooštriti”, rekao je ukrajinski predsjednik Porošenko na zajedničkoj konferenciji s njemačkom kancelarkom, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije