Merkel: Njemačkoj će u budućnosti trebati migranti

Angela Merkel je dala podršku sporazumu za migracije, uprkos neodobravanju SAD-a i još nekih država (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u ponedjeljak da pojedinačne politike u vezi s migrantskim pitanjem nisu dovoljne, napominjući da je vrlo važno zajedničkim naporima pronaći rješenje.

U gradu Marakešu, u Maroku, na konferenciji Ujedinjenih naroda o migracijama, potvrđen je globalni sporazum o migracijama, koji je usvojilo više od 150 zemalja.

Merkel je u obaćanju prisutnima istakla da se cijeli svijet suočava s problemom migracija, prenosi Anadolija.

“Ljudska prava se odnose na ljude diljem svijeta, uključujući i migrante”, rekla je ona.

Merkel je dodala kako je globalni sporazum o migracijama bitan jer obuhvata i pitanje sigurnih i legalnih migracija, naglasivši da su migracije neophodne i za održavanje tržišne dinamike i ekonomskog razvoja.

Mapa puta za rješenje problema migranata

Istakla je da će, ako se ima u vidu demografska struktura Njemačke, njenoj zemlji u budućnosti trebati migranti.

Merkel je dala podršku sporazumu za migracije, uprkos neodobravanju SAD-a i još nekih država, pozivajući na borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres je izjavio da će sporazum biti mapa puta za rješavanje problema s kojima se suočavaju migranti.

Dodao je da ovaj sporazum, koji nije pravno obavezujući, predstavlja okvir za međunarodnu saradnju, napominjući da će sporazum omogućiti migrantima da uživaju ljudska prava.

Merkel je, kako piše Hina, dobila u ponedjeljak najveći aplauz na konferenciji u Marakešu.

Izvor: Agencije