Merkel: Njemačka neće moći dostići cilj za izdvajanje za NATO

Njemačka je i dalje krajnje posvećena ispunjavanju ciljeva NATO-a, kaže Merkel (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel u petak je izjavila da će njena zemlja povećati izdvajanja za odbranu, ali da do 2025. godine neće moći dostići cilj od dva posto Bruto domaćeg proizvoda (BDP) za troškove NATO-a, javlja Anadolija. 

U obraćanju u Berlinu na zajedničkoj konferenciji za medije sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, Merkel je poručila da je Njemačka i dalje krajnje posvećena ispunjavanju ciljeva NATO-a, dogovorenih na samitu Alijanse u Velsu 2014. godine, napominjući kako Berlin ipak, u srednjoročnoj perspektivi neće moći ispuniti cilj koji se tiče izdvajanja dva posto BDP-a za finansiranje NATO pakta.

“Cilj iz Velsa je bio da se u narednih deset godina naši odbrambeni budžeti razvijaju tako da se krećemo prema cilju od dva posto izdvajanja. Upravo to i pokušavamo uraditi, u to nema nikakve sumnje”, rekla je Merkel.

Dodala je kako je u tom smislu potrebno biti mnogo realniji, naglasivši da Njemačka neće moći ispuniti cilj NATO-a.

“Mi nećemo biti u stanju da dostignemo cilj od dva posto BDP-a do 2025. godine. Budimo iskreni, idemo prema tom cilju, prihvatamo ga, ali iznosimo i realistične izjave o tom pitanju”, kazala je njemačka kancelarka.

Napomenula je kako će narednih godina izdvajanja za odbranu u Njemačkoj porasti i da će do 2024. godine dostići 1,5 posto BDP-a.

Američki predsjednik Donald Trump je ranije kritikovao Njemačku i druge evropske saveznike unutar NATO-a za nedovoljan angažman po pitanju zajedničke odbrane i pokušaje da odgovornost prenesu na SAD.

Izvor: Agencije