Merkel: Njemačka neće isporučivati oružje Turskoj

Angela Merkel: Ovo je humanitarna drama, s teškim geopolitičkim posljedicama (EPA)

Kancelarka Angela Merkel je poručila je u četvrtak kako Njemačka neće isporučivati oružje Turskoj, zbog vojne ofanzive koju je Ankara pokrenula u Siriji.

Ona je u Donjem domu njemačkog Parlamenta rekla kako je od Turske više puta zatražila da okonča vojnu operaciju protiv kurdskih snaga na sjeveru Sirije, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Proteklih dana sam snažno poručivala Turskoj da okonča svoju vojnu operaciju protiv kurdske vojske, i to ističem ponovo”, istakla je Merkel.

“Ovo je humanitarna drama, s teškim geopolitičkim posljedicama, tako da Njemačka neće isporučivati oružje Turskoj u trenutnim okolnostima.”

Reuters podsjeća kako je odluka predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa da povuče američke trupe prije turske ofanzive na sjeveru Sirije prošle sedmice dovela do okončanja relativnog mira u području.

Trumpa optužuju da je napustio kurdske paravojne snage, koje su pomogle američkim trupama u borbi protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant – ISIL.

I Macron za prekid ofanzive

U srijedu je francuski predsjednik Emmanuel Macron, nakon sastanka na nivou vlada Francuske i Njemačke, kazao kako ove dvije države zahtijevaju da turska ofanziva na sjeveru Sirije bude odmah obustavljena.

“Razgovarali smo o toj operaciji i zahtijevamo da ona bude obustavljena”, rekao je on, ističući kako turska ofanziva pomaže ISIL-u da vrati svoje pozicije.

Francuski predsjednik je podržao udruženi diplomatski pritisak na Tursku da obustavi ofanzivu.

On vjeruje kako je od vitalnog značaja da se pozicija o tom pitanju uskladi s Rusijom i, pogotovo, Iranom, koji, kako kaže, ima važnu ulogu u regiji.

Izvor: Agencije