Oglasi

Merkel: Njemačka mora odgovoriti na upotrebu hemijskog oružja

Njemačka kancelarka kaže da ne može biti odgovor skretanje pogleda ako se negdje koristi hemijsko oružje i krše međunarodne konvencije.
Većina Nijemaca je protiv toga da njihova zemlja učestvuje u vojnim misijama u svijetuEPA

Kancelarka Angela Merkel sugerirala je u srijedu da Njemačka mora biti spremna odgovoriti na upotrebu hemijskog oružja u ratnim zonama.

Ona je u Parlamentu rekla da ne može biti odgovor skretanje pogleda, ako se negdje koristi hemijsko oružje i krše međunarodne konvencije.

Većina Nijemaca je, međutim, protiv toga da njihova zemlja učestvuje u vojnim misijama u svijetu, prenio je AP.

'Mnogo snažniji odgovor'

U izvještaju zasnovanom na anonimnim izvorima, dnevnik Bild je u ponedeljak izvijestio da Ministarstvo odbrane razmatra mogućnost neke vrste učešća Njemačke u budućoj vojnoj akciji, na zahtjev SAD-a, ako sirijska Vlada izvede hemijski napad.

Savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa za nacionalnu sigurnost John Bolton, izjavio je ranije da su se Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska dogovorile o "mnogo snažnijem odgovoru" u poređenju s ranijim zračnim napadima ukoliko sirijska Vlada ponovo upotrijebi hemijsko oružje.

"Pokušali smo proteklih dana prenijeti poruku da će, ako i treći put bude upotrebljeno hemijsko oružje, odgovor biti mnogo snažniji", rekao je Bolton.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.