Merkel: Nema opravdanja za Erdoganovu uporedbu

Erdogan je u kampanji za referendum kojim namjerava proširiti predsjedničke ovlasti (AP)

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da apsolutno nema opravdanja za to što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan uporedio zabranu nekih političkih skupova u Njemačkoj sa nacističkom praksom.

Ona je rekla da Erdoganovi komentari samo “trivijalizuju nepojmljive patnje žrtava nacističkih zločina protiv čovječnosti”, prenosi Reuters.

Merkel je priznala da postoje duboke nesuglasice između Berlina i Ankare po pitanju slobode štampe i hapšenja njemačko-turskog novinara Deniza Yuecela.

Kazala je da Njemačka ostaje posvećena poštovanju svoje slobode štampe, okupljanja i izražavanja.

Kampanja za referendum o ustavu

Dodala je da će Njemačka i dalje dozvoljavati turskim političarima da u toj zemlji vode kampanju za referendum o ustavu, pod uslovom da njihove posjete budu transparentno i blagovremeno najavljene i da budu u skladu sa njemačkim zakonima.

Njemački ministar pravosuđa Heiko Maas je ranije odbacio optužbe turskog predsjednika o poticanju “nacističke prakse” u Njemačkoj kao apsurdne i zlonamjerne.

Govoreći na njemačkoj televiziji u emisiji “Anne Will”, Maas se upitao treba li Njemačka uopće reagirati na sve Erdoganove izjave.

“Želi nas provocirati, a mi moramo paziti da sebi ne dopustimo da nas isprovocira”, rekao je.

Maas je rekao kako Berlin ne želi diplomatsku eskalaciju sukoba s Turskom, dodajući da se ne zalaže za opću zabranu svim turskim ministrima da imaju javne nastupe u Njemačkoj.

Erdogan je u nedjelju izjavio da uskraćivanjem prava turskim političarima na održavanje kampanje za turski referendum među Turcima koji žive u Njemačkoj, ta država potiče “nacističku praksu”.

“Vaša praksa nije ništa drukčija od nacističke prakse u prošlosti”, kazao je Erdogan, prenijele su agencije.

Zabranjeni skupovi

Njemačke vlasti su prošle sedmice zabranile dva skupa u njemačkim gradovima gdje Erdogan pokušava prikupiti podršku tamošnjih milion i po Turaka, koliko ih živi u Njemačkoj, za referendum koji je zakazan za 16. aprila.

Erdogan je potom iz Istanbula poručio da Njemačka nema dodirnih tačaka s demokratijom i da su odluke zabrane “ravne nacističkom periodu”.

Službena Ankara ipak je najavila nove skupove u Njemačkoj i Holandiji u cilju motiviranja građana da podrže referendum o povećanju predsjedničkih ovlasti u Turskoj.

Na zabranu održavanja skupova turskih političara u Evropskoj uniji pozvala je i Austrija, kako bi onemogućila pojedine članice EU-a da se nađu pod pritiskom Ankare.

Izvor: Al Jazeera i agencije