Merkel: Ne podrazumijeva se više da SAD štiti EU

Jedinstvo u Evropi je bitnije nego ikada, rekla je Angela Merkel (Reuters)

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u utorak da je sada neophodno jedinstvo Evrope, jer se svijet potpuno iznova organizira.

Merkel, koja je, kao prva njemačka kancelarka, prisustvovala sjednici Vlade pokrajine Bavarske, na konferenciji za novinare u Minhenu je istakla da Evropa znači “sigurnost” za Njemačku.

Naglasila je da je veoma bitno sve što se trenutno, tokom predsjedavanja Njemačke Evropskom unijom, dešava u Briselu, prenosi Tanjug.

“Svijet se trenutno iznova organizira. To da SAD štiti EU nije više nešto što se podrazumijeva. Zbog toga je jedinstvo u Evropi bitnije nego ikada”, poručila je Merkel.

Glasine o podršci Soederu 

Uoči boravka Merkel u Bavarskoj mediji su špekulirali da bi to mogao biti znak da podržava moguću kandidaturu premijera Bavarske Markusa Soedera za budućeg njemačkog kancelara.

Soeder je šef bavarske Kršćanskosocijalne unije (CSU), sestrinske konzervativne Kršćansko domokratske unije (CDU) Angele Merkel.

Merkel je, upitana da li podržava Soedera za budućeg kancelara, podsjetila da je ranije najavila da se neće kandidirati za šefa vlade na idućim izborima i da se želi držati po strani po pitanju toga ko će biti njen nasljednik.

“Zbog toga ne želim komentirati to pitanje”, rekla je ona.

Izvor: Agencije