Merkel ne odustaje od električnih automobila

Prošle godine u Njemačkoj je prodato manje od 3.000 vozila sa ovim pogonom, a ukupno je prodato više od tri miliona novih automobila (Reuters)

Njemačka kancelarka Angela Merkel ponovila je kako joj je cilj na ceste njene države do kraja decenije dovesti jedan milion električnih automobila, uprkos dokazima o smanjenju interesa kupaca, prenosi agencija Reuters.

“Imate kancelarku koja vjeruje u vozila na električni pogon”, kazala je na konferenciji za promociju ove tehnologije.

Prošle godine u Njemačkoj je prodato manje od 3.000 vozila sa ovim pogonom, a ukupno je prodato više od tri miliona novih automobila.

Njemačka autoindustrija planira investirati blizu 12 milijardi eura u naredne tri do četiri godine u razvoj alternativnih pogona, među kojima se nalaze i automobili sa elektromotorima na baterije, kazao je predsjednik njemačkog udruženja ove industrije (VDA) Matthias Wissmann.

“Vožnja električnih automobila nije više vizija, to je realnost”, istakao je.

Ipak, ministar ekonomije Philipp Roesler odbio je odobriti odluku za subvencioniranje kupovine ovakvih vozila, kao što je slučaj u Kini, Francuskoj i Sjedinjenim Američkim Državama.

Jednom karakterizirani kao tehnologija koja bi mogla prevazići automobile sa konvencionalnim motorima, električni automobili imaju slabu prodaju zbog visokih cijena i ograničenja dometa.

Anketa ADAC-a

Anketa koju je proveo njemački auto-moto klub ADAC pokazala je kako su vozači više skeptični kada je riječ o ovoj tehnologiji nego prije dvije godine i skoro polovina njih nema želju platiti više kako bi dobili električni pogon.

„Mi, zapravo, gubimo više novca kada prodamo više primjeraka modela Ampera, jer je tehnologija preskupa“, kazao je Karl-Thomas Meumann, izvršni direktor Opela, neprofitabilnog dijela General Motorsa.

Prošle godine GM-ov brend prodao je milion automobila, od kojih 5.300 Ampera, čime je, navode iz kompanije, ovo najprodavaniji putnički automobil na električni pogon u Evropi.

Pored slabe prodaje u Njemačkoj, industrija električnih automobila ima probleme i u drugim državama.

Američki proizvođač baterija za električne automobile A123 objavio je bankrot, dok proizvođač vozila Fisker traži potencijalnog kupca zato što je bez novca.

Jedna od rijetkih pozitivnih priča iz ovog domena veže se za proizvođača električnih automobila Teslu, koji je zabilježio profit u prvom kvartalu.

Izvor: Agencije