Merkel: Ne budimo zločesti prema Velikoj Britaniji

Britanci su na referendumu u petak sa 52 posto za i 48 protiv izglasali napuštanje Evropske unije (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u subotu da Evropska unija ne treba “biti zločesta” u pregovorima s Velikom Britanijom o izlasku iz Unije.

Kancelarka smatra da prioritet pregovora ne bi trebalo biti odvraćanje ostalih članica od napuštanja evropskog bloka, prenosi Hina.

“Velika Britanija će ostati bliski partner, s kojim smo ekonomski povezani”, rekla je Merkel, dodajući kako ne treba požurivati London da pokrene član 50. Lisabonskog ugovora o izlasku iz Unije.

“Da budem iskrena, to ne bi trebalo trajati unedogled, to svakako ne, ali nisam ni za to da žurimo.”

Naglasila je da želi “objektivnu i dobru” klimu u razgovorima s Londonom, koje treba voditi “kako treba”.

Nešto ranije u Berlinu su šesterica evropskih ministara vanjskih poslova pozivala Veliku Britaniju da bez odgađanja pokrene postupak izlaska, nakon što su Britanci na referendumu u petak sa 52 posto za i 48 protiv izglasali napuštanje Unije, u koju su ušli prije više od 40 godina.

‘Izbjeći dugu neizvjesnost’

Ministri vanjskih poslova šest zemalja utemeljiteljica EU-a, njemački Frank-Walter Steinmeier, francuski Jean-Marc Ayrault, holandski Bert Koenders, talijanski Paolo Gentiloni, belgijski Didier Reynders i luksemburški Jean Asselborn, sastali su se u Berlinu kako bi razgovarali o posljedicama odluke Britanaca o izlasku iz bloka i njegovoj budućnosti.

Velika Britanija ne bi se trebala “igrati mačke i miša” odgađajući pregovore o izlasku iz EU-a, rekao je ministar vanjskih poslova Luksemburga Jean Asselborn.

Njegov kolega, Holanđanin Bert Koenders, ne želi politički vakuum nakon što su britanski birači na referendumu u petak izglasali izlazak iz Unije.

Belgijski ministar Didier Reynders ključnim smatra da Evropa da odgovore na pitanja o migraciji, sigurnosti i radnim mjestima.

Šef francuske diplomatije Jean-Marc Ayrault pozvao je London da pokrene član 50. Lisabonskog ugovora.

“Stvar je hitna i moramo izbjeći razdoblje duge neizvjesnosti”, rekao je Ayrault.

Izvor: Agencije