Merkel: NATO se mora fokusirati na istok

Angela Merkel je rekla kako bi fokus trebalo postići kroz dogovore i prisustvo u centralnim i istočnoevropskim državama (AP)

Sjevernoatlantska alijansa se mora fokusirati na prisustvo na istočnom krilu Alijanse, kako bismo se odbranili od potencijalne ruske agresije, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel, prenosi Politico.

“Izazovi za NATO su se drastično promijenili u prethodnim godinama”, rekla je ona, dodajući kako su rusko pripajanje Krima i njihovo prisustvo u istočnoj Ukrajini pokazatelji kako je bitno da se NATO fokusira na vlastitu odbranu.

Merkel je kazala kako bi fokus trebalo postići kroz neophodne dogovore i prisustvo u centralnim i istočnoevropskim državama.

Ona se obratila uoči samita NATO-a u Briselu sljedeće sedmice, a Politico navodi kako je njena izjava viđena kao jaka potvrda vojnog značaja Alijanse.

Merkel kaže kako NATO svakako ima odgovoran odnos s Rusijom, dodajući da je to jedini razlog zbog kojeg se i dalje vode razgovori u Vijeću NATO-a i Rusije.

Veća izdvajanja na odbranu

Postoji bojazan da će američki predsjednik Donald Trump ponovo pokušati podrijeti značaj NATO-a na predstojećem samitu, kao što je to radio i u prošlosti, navodi portal.

Trump je u prošlosti kritizirao članice Alijanse jer ne troše dovoljno na odbranu, zatraživši da izdvoje dva posto bruto domaćeg proizvoda za tu namjenu.

Njemačka za sada troši približno 1,24 posto BDP-a na odbranu, što će do kraja ove godine povećati na 1,31 posto.

Iako Berlin već četiri godine uvećava potrošnju za odbranu, ona je i dalje ispod dva procenta, koliko je dogovoreno na sastanku NATO-a u Velsu 2014. godine, navodi Politico.

Merkel i ministrica odbrane Nemačke Ursula von der Leyen saopćile su ranije ove sedmice kako planiraju da Njemačka do 2024. godine izdvaja 1,5 posto BDP-a na odbranu, dok će ciljnih dva posto dostići u budućnosti.

Izvor: Agencije