Merkel ‘može napraviti zaokret u BiH’

Protesti za JMBG pokazali da su građani nezadovoljni svim političarima, što otvara prostor za međunarodni angažman, tvrdi Bassuener (Getty Images)

Njemačka kancelarka Angela Merkel, nakon treće pobjede na izborima, ima šansu da promijeni politiku Evropske unije (EU) u BiH i napravi suštinski zaokret, tvrdi američki analitičar Kurt Bassuener iz Centra za politiku demokratizacije.

Bassuener je sa kolegom Bodom Weberom objavio tekst u uglednom briselskom listu European Voice, u kojem poziva Merkel da preuzme vodeću ulogu u BiH. Bassuener, naime, smatra da je BiH neophodna radikalna promjena.

Merkel može i treba političarima reći da je EU čekala sedam godina da oni urade svoj dio posla, da im je pomagano da se približe EU-u, jer su oni to tražili, navodi se u tekstu.

Njemačka kancelarka bi političarima u BiH, također, trebala reći: „Sad nam je jasno da vi niste ozbiljni, a mi ćemo se, kao međunarodna zajednica, vratiti striktnim pravilima Daytona. Ako ne želite novi ustav, evropske standarde, mi ćemo provoditi Dayton zauvijek. Imamo visokog predstavnika, imamo snage EUFOR-a, ali naši porezni obveznici neće plaćati vaše račune”, naveo je Bassuener.

Protesti za JMBG

Prema njegovim riječima, s obzirom na to da su Sjedinjene Američke Države zauzele poziciju u kojoj daju podršku Evropi, a EU „ne zna šta da radi s BiH osim da organizira beskrajne razgovore”, taj bi potez Njemačke bio promjena koju BiH treba.

“Takav bi pristup promijenio stvari u BiH. Ona može diktirati i reći šta će biti politika EU-a, a onda neka bh. političari reagiraju. Merkel treba da kaže: ‘Nećemo vas više okupljati na razgovore o presudi Sejdić-Finci, o uspostavljanju vlasti, o koordinaciji, nego ćemo gledati širu sliku i provoditi Dayton'”, rekao je Bassuener sarajevskom listu Dnevni avaz.

On ističe kako su ljetni protesti za matični broj pokazali da su građani nezadovoljni svim političarima, što onda otvara prostor za međunarodni angažman.

Na pitanje otkud bi mogao doći interes za takav radikalni potez, kaže kako su svi svjesni da se problemi u BiH neće sami riješiti.

“Postoji i finansijski interes Njemačke, ali je jasno da će BiH ostati na listi stvari koje EU mora riješiti, a Njemačka je glavni finansijer Unije “, kaže Bassuener i zaključuje kako postoje načini da se OHR opet aktivira, i to tako da na njegovo čelo dođe Amerikanac s novim timom ljudi.

Izvor: Agencije