Merkel: Maksimalno ubrzati digitalizaciju škola

Neophodan dodatak održavanju nastave licem u lice, poručila je njemačka kancelarka Angela Merkel (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je pandemija korona virusa istakla potrebu za masovnom nadogradnjom tehnologije u školama širom zemlje, prenosi AP.
Merkel je u svom sedmičnom video podkastu rekla da su se nastavnici prebacili na online održavanje nastave nakon zatvaranja škola zbog pandemije.

To je istaklo značaj digitalnih medija i drugih sredstava, ali i otkrilo široko rasprostranjene infrastrukturne probleme, istakla je Merkel, prenio je Tanjug.

“Zbog toga moramo maksimalno da ubrzamo digitalizaciju škola. To nam je potrebno kao neophodan dodatak održavanju nastave licem u lice”, rekla je njemačka kancelarka i dodala da će vlada izdvojiti šest milijardi eura u te svrhe.

Spremiti se za nove krize

Merkel je rekla da sve škole moraju da imaju brz internet što je prije moguće i da nastavnici moraju da imaju računare koji mogu da podrže održavanje digitalne nastave.

Škole u Njemačkoj su ponovo otvorene, ali zvaničnici upozoravaju da zemlja mora da bude spremna u slučaju da dođe do ponovnog porasta broja oboljelih.

Njemačka je od početka pandemije prijavila više od 271.000 slučajeva zaraze korona virusom, dok je od posljedica bolesti izazvane njime preminulo blizu 9.500 ljudi.

Izvor: Agencije