Merkel: Makedonija nikad bliže rješenju spora o imenu

Makedonija je bliža nego ikada u proteklom desetljeću rješenju za dugogodišnji spor s Grčkom u vezi sa svojim imenom koji je osujetio ambicije Skoplja da se pridruži Sjevernoatlantskoj alijansi i Evropskoj uniji, izjavila je u srijedu njemačka kancelarka Angela Merkel.

“Veoma mi je drago i laknulo mi je što… u pregovorima ima pomaka”, rekla je ona novinarima na zajedničkoj konferenciji za novinare s makedonskim premijerom Zoranom Zaevom u Berlinu, prenosi agencija Reuters.

U proteklih 10 godina, istakla je njemačka kancelarka, “rješenje nikada nije bilo ovoliko blizu kao što je sada i bilo bi divno ako preostale poteškoće mogu biti premošćene”.

Grčka se protivi nazivu Makedonija za bivšu jugoslovensku republiku, tvrdeći kako bi to moglo podrazumijevati polaganje teritorijalnih prava na grčku sjevernu regiju koja nosi isto ime.

Promjene zakona

Novinarka Al Jazeere Milka Smilevska iz Beograda javlja kako je Zaev s Merkel razgovarao o rezultatima njegove Vlade u provođenju plana reformi od početka mandata, odnosno od juna prošle godine.

“Premijer koji je preuzeo obavezu da do kraja 2018. godine predloženim promenama zakona stvori uslove za reforme u ključnim oblastima – tajnoj policiji, pravosuđu i administraciji, traži podršku kancelarke Merkel kako bi Makedonija u junu, na sastanku Saveta ministara Evropske unije, dobila datum za početak pregovora za članstvo”, ističe Smilevska.

Dodaje kako je njemačka čelnica ranije imala telefonski razgovor i s grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom, koji je, kako kažu iz njegovog kabineta, potencirao potrebu za konačno rješenje spora promjenom ustavnog imena zemlje Republika Makedonija.

Izvor: Al Jazeera i agencije