Merkel: Macron je izabrao drastične riječi o NATO-u

'NATO ostaje kamen temeljac naše sigurnosti', poručila je Merkel (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel odbacila je u četvrtak, nakon susreta s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Berlinu, kritike francuskog predsjednika Emmanuela Macrona na račun vodstva Sjevernoatlantskog saveza.

“Francuski je predsjednik izabrao drastične riječi. Ne slažem se s tim stavom i mislim da ovakav nasumični napad nije nikome od koristi”, rekla je ona reagirajući na kritike Macrona, koji je rekao kako je NATO zbog pomanjkanja suradnje između SAD-a i ostatka saveza “klinički mrtav”, prenosi Hina.

Merkel je objasnila kako se partneri u NATO-u “moraju sabrati” i uzeti stvari u svoje ruke, ali ne dovodi u pitanje jačinu transatlantskog saveza, jer, prema njezinim riječima, “NATO ostaje kamen temeljac sigurnosti”.

“S njemačkog gledišta transatlantska suradnja nema alternativu”, rekla je Merkel i naglasila kako treba njegovati suradnju tamo gdje je ona uspješna i tražiti poboljšanja tamo gdje ne funkcionira dobro.

Stoltenberg: Pojačati saradnju i osnažiti NATO

Stoltenberg se, također, usprotivio stavu francuskog predsjednika te naglasio kako je NATO “jak”.

“Svaki pokušaj udaljavanja Europe i SAD-a loš je i za Europsku uniju. Moramo pojačati suradnju i tako osnažiti NATO”, rekao je.

Nakon razgovora Merkel je ponovila obećanje Njemačke o povećanju izdataka za obranu, i to na 1,5 posto bruto domaćeg proizvoda.

“Njemačka time, doduše, ne spada u grupu članica s najvišim izdacima, ali su oni posljednjih godina dodatno povećani”, rekla je Merkel.

Izjavila je kako je prijedlog njemačke ministrice obrane Annegret Kramp-Karrenbauer za povećanje izdvajanja za NATO na dva posto BDP-a šest godina ranije od planirane 2030. godine “realističan”.

Stoltenberg je izrazio zadovoljstvo činjenicom da zemlje članice nakon godina smanjenja doprinosa sada povećavaju izdatke za obranu.

Macron je prethodno, u intervjuu za britanski Economist, ocijenio da je “NATO na samrti, a Europa na rubu ponora”.

Izvor: Agencije