Merkel, Macron i May za novi dijalog o nuklearnom sporazumu

Radi se o tome ko bi trebao biti prirodni vođa Evrope: Pariz ili Berlin, ili oboje, tvrde diplomate (EPA)

Čelnici Velike Britanije, Francuske i Njemačke pozvali su u nedjelju na novi dijalog kako bi se spasio iranski nuklearni sporazum, povodom četvrte godišnjice njegovog potpisivanja, prenose agencije.

Britanska premijerka Theresa May, francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su zabrinutost za sporazum iz 2015. koji „se sve više raspada zbog sankcija koje su nametnule Sjedinjene Države te odluke Irana da neće primjenjivati određene zahtjeve iz sporazuma“, prenosi Hina.

Američki predsjednik Donald Trump je prošle godine povukao Sjedinjene Države iz sporazuma te uveo nove sankcije Iranu uprkos prigovorima evropskih saveznika i potvrdama međunarodnog nadzora da se Teheran pridržavao uslova sporazuma.

Teheran je ranije ovog mjeseca rekao da je započeo obogaćivati uran iznad dopuštenih 3,67 posto utvrđenih sporazumom, a povećava i svoje zalihe nisko obogaćenog urana iznad dogovorenog ograničenja.

‘Prekiniti eskalaciju napetosti’

Ograničenja su dogovorena kako bi se spriječila Islamska republika da izradi nuklearnu bombu u zamjenu za ukidanje sankcija.

„Smatramo da je došao trenutak da postupimo odgovorno i pronađemo put kojim ćemo prekinuti eskalaciju napetosti i nastaviti dijalog“, složili su su evropski čelnici i dodali da su „znakovi volje za saradnjom hitno potrebni s obje strane“.

Iran je rekao kako je spreman održati pregovore sa SAD-om ako Washington ukine sankcije i vrati se sporazumu koji je napustio prošle godine.

Sukob Washingtona i Teherana gotovo je izmakao kontroli prošlog mjeseca kada je Trump u posljednjem trenutku opozvao planirane zračne napade na Iran.

Izvor: Agencije