Merkel kritizira Moskvu zbog ljudskih prava

Merkel i Putin razgovarali su o "konkretnim rezultatima" korisnim za svoje narode (Reuters)

Rusija i Njemačka zaključile su u petak, nakon međudržavnih konsultacija u Moskvi, deset novih sporazuma o saradnji, ali je posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel i susret s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom bio i povod za kritike zbog stanja ljudskih prava u Rusiji.

“Govorili smo o stanju civilnog društva u Rusiji i ja sam izrazila svoju zabrinutost zbog planova o nekim zakonima. Mislim da treba da razgovaramo otvoreno i iskreno o ovim pitanjima. Dijalog je preduslov za uzajamno razumijevanje”, rekla je Angela Merkel na na zajedničkoj konferenciji za štampu u Kremlju.

Kancelarka je kritizirala i presudu ruskog suda ženskom pank bendu Pussy Riot, rekavši da bi takav nastup u crkvi i u Njemačkoj izazvao polemike, “ali svakako ne i dvogodišnju kaznu zatvora”.

Putin je to odbacio, rekavši da je jedna od članica ranije učestvovala u jednoj antisemitskoj akciji.

“Vi i mi ne možemo podržavati ljude koji iznose antisemitske stavove”, dodao je on.

Strateški dijalog Moskve i Berlina

Na zajedničkoj konferenciji govorilo se i o ostalim pitanjima o kojima se razgovaralo na međudržavnim konsultacijama.

Putin je kazao da podržava kancelarku Merkel u njenim naporima za rješavanje krize u eurozoni i da ne sumnja u održivost te monete.

“Nije slučajno što držimo 40 posto naših (zlatnih) rezervi u eurima”, rekao je Putin, izražavajući uvjerenje da će teškoće biti prevladane.

Prema riječima ruskog predsjednika, konsultacije su potvrdile “naročiti karakter” strateškog dijaloga Moskve i Berlina, koji je orijentiran na konkretne rezultate korisne za obje zemlje i njihove narode.

Ruski predsjednik je ukazao da je 2011. godine robna razmjena povećana za 37 posto i da je iznosila rekordnih 72 milijarde dolara, kao i da je obim njemačkih investicija dostigao približno 25 milijardi dolara.

Podsjećajući da u Rusiji radi više od 6.000 njemačkih kompanija, njemačka kancelarka je rekla da što uslovi za investiranje budu predvidljiviji, brže će rasti i uzajamna trgovina.

‘Kartel EU’

Putin je okrivio Njemačku za učešće u “kartelu” EU, nakon što je Merkel rekla da njena zemlja uvijek koordinira svoj stav s preostalih 26 članica EU.

“Apeliram na vas da izbjegavate da svaku kritike vidite kao destruktivnu. Otvorite njemačke listove i pročitajte šta tamo piše. Da sam bila uvijek uvrijeđena na sve što sam pročitala, ne bih trajala tri dana na ovom mjestu”, rekla je Merkel na sastanku s učesnicima rusko-njemačkog foruma.

Ona je dodala da je ruski predsjednik uvijek znao kada Evropljani nemaju zajedničko mišljenje, ali da – ako se zajednički stav postigne – oni ga izraze, prenosi agencija RIA Novosti.

“Obratite pažnju na ovo što govori savezni kancelar. Ona je rekla da oni prvo konsultiraju 26 zemalja i onda izraze svoj zajednički stav. U ekonomiji, to se zove kartel. Oni trebaju imati svoj vlastiti stav”, rekao je Putin.

On je dodao da Rusija ne dovodi u pitanje održivost EU-a i eura.

“Mi ne dovodimo u pitanje održivost EU-a i evropske valute. U suprotnom, mi ne bismo držali 40 posto našeg zlata i stranih rezerevi, treće po veličini na svijetu, u eurima”, rekao je Putin novinarima nakon razgovora.

Putin je izrazio uvjerenje da će teškoće u EU biti prevaziđene.

Izvor: Agencije