Merkel kandidatkinja vladajuće koalicije

Lideri koalicionih partija CDU i CSU dogovorit će zajedničku predizbornu strategiju (EPA)

Vladajuća njemačka koalicija CDU/CSU postigla je dogovor da Angela Merkel bude njihova kandidatkinja za kancelarku na izborima 24. septembra, bez obzira na različite stavove o rješavanju izbjegličke krize, javlja Reuters.

Kršćansko-demokratska unija Angele Merkel i bavarska Kršćansko-socijalna unija imaju u Minhenu sastanak na kojem je glavna tema kako pobijediti protivkandidata iz Socijaldemokratske partije (SPD) na septembarskim izborima.

Merkel i vođa CSU-a Horst Seehofer predstavit će zajedničku izbornu strategiju.

Schulz popularniji od Merkel

Kandidat SPD-a za kancelara je Martin Schulz, donedavni predsjednik Evropskog parlamenta.

Socijaldemokratski kandidat za kancelara prvi je put po popularnosti pretekao aktualnu kancelarku Merkel, a njegova SPD je na vrhuncu popularnosti posljednjih godina, pokazuje ispitivanje javnog mnijenja.

“Da se u nedjelju održavaju izbori, SPD bi osvojio 28 posto glasova, što je čak osam posto više nego prije mjesec dana”, proizlazi iz rezultata istraživanja Deutschland Trenda za javni servis ARD.

Demokršćanska unija CDU / CSU na čelu s Angelom Merkel izgubila je tri posto te bi trenutno za nju glasalo 34 posto birača.

Desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) također je, u usporedbi s posljednjim ispitivanjima, izgubila tri posto, ali bi je podržalo 12 posto birača, što joj garantira ulazak u Bundestag i čini je trećom političkom snagom u zemlji.

Stranke Ljevica i Zeleni osvojile bi po osam posto glasova, a Liberalno-demokratska stranka šest, pokazuje istraživanje.

Izvor: Agencije