Merkel: Jevreji pripadaju Njemačkoj

Merkel je obećala sigurnost za 200.000 Jevreja u Njemačkoj (AFP)

Njemačka kancelarka Angela Merkel uputila je indirektne kritike izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahu zbog njegovog poziva Jevrejima koji žive u Evropi da se presele u Izrael, prenosi Anadolu Agency (AA).

Predsjednice vlada Nemačke i Danske, Angela Merkel i Hele Torning-Šmidt, izrazile su danas želju da Jevreji ostanu u tim zemljama i savjetovale im da ne emigriraju, prenio je Frans pres.

Njemačka kancelarka Angela Merkel obećala je da će zaštititi Jevreje u Njemačkoj od prijetnje terorizma, nakon napada na glavnu sinagogu u Kopenhagenu.

Savezne i pokrajinske vlasti će zajedno s ostalim institucijama garantirati sigurnost jevrejskih institucija i pojedinaca u cijeloj zemlji, rekla je Merkel na konferenciji za novinare.

“Drago nam je što Jevreji ponovo žive u Njemačkoj i zahvalni smo im na tome”, kazala je danas Merkel u Berlinu gdje je također pohvalila oživljavanje jevrejske zajednice tokom posljednjih nekoliko godina, sedam decenija nakon holokausta tokom Drugog svjetskog rata, koji je odnio živote šest miliona Jevreja.

“Želimo nastaviti živjeti s Jevrejima ovdje”, kazala je Merkel, obećavajući kako će preduzeti sve potrebne mjere kako bi se uspostavila sigurnost za 200.000 pripadnika jevrejske zajednice u toj zemlji, prenosi Anadolija.

Merkel je to izjavila nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao evropske Jevreje da imigriraju u Izrael nakon napada na Jevreje u Parizu i Kopenhagenu.

Kultura i identitet

Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert kazao je kako Njemačka smatra da Jevreji upotpunjuju njemačku kulturu i identitet.

“Kao što je njemačka kancelarka kazala tokom mitinga o antisemitizmu u Berlinu septembra prošle godine, Jevreji su oživjeli u Njemačkoj. Oni pripadaju Njemačkoj, dio su našeg njemačkog identiteta, naše kulture”, kazao je Seibert dodajući kako će njemačka federalna vlada učiniti sve kako bi se i dalje razvijao život Jevreja u toj zemlji.

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Njemačke Sawsan Chebli kazala je da je odgovornost svih članova njemačkog društva da se Jevreji u zemlji osjećaju sigurnim.

“Ako se Jevreji u zemlji ne osjećaju sigurnim, onda se niko od nas također ne može osjećati sigurnim”, kazala je.

Nekoliko sati nakon subotnjih napada koji su se desili u glavnom gradu Danske, izraelski premijer uputio je poziv Jevrejima koji žive u Evropi da se presele u Izrael.

“Jevreji ponovo stradaju na evropskom tlu samo zato što su Jevreji, a očekuje se da će se ovaj val terorističkih napada, uključujući ubilačke antisemitske napade, nastaviti”, kazao je u nedjelju premijer Izraela, a izraelski dnevni list Haaretz potom je objavio kako vlada izraelskog premijera radi na tome da udvostruči broj jevrejskih imigranata iz Evrope u Izrael.

Prema zvaničnim statistikama, 26.500 Jevreja je tokom 2014. godine migriralo u Izrael što je najveći broj u posljednjih deset godina. Blizu 8.000 njih bilo je iz zemalja zapadne Evrope.

AFP podsjeća da je francuski predsednik Fransoa Oland rekao danas da su Jevreji dobrodošli u Evropi i Francuskoj, dok je premijer Francuske Manuel Vals rekao da “žali” zbog Netanyahuove izjave.

Izvor: Agencije