Oglasi

Merkel: Jednostrani potezi mogu štetiti Evropskoj uniji

Njemačka kancelarka kaže da se prilivom migranata treba baviti na novu Unije, a ne na granicama između evropskih država.
Angela Merkel, Sebastian Kurz, Njemačka, AustrijaSebastian Kurz je jedan od najvećih kritičara odluke Angele Merkel da otvori granice za više od milion migranataEPA

Njemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da bi odbijanje migranata na njemačkoj granici, umjesto zajedničkog djelovanja s drugim članicama Europske unije, moglo nanijeti "znatnu štetu" tom savezu.

Govoreći nakon susreta s austrijskim kolegom Sebastianom Kurzom, ona je dala odgovor na spor unutar njezinog konzervativnog parlamentarnog bloka, izjavivši da se priljevom migranata treba baviti na razini EU-a, a ne na granicama između europskih država.

Kršćansko-demokratska unija kancelarke i Kršćansko-socijalna unija, saveznik iz Bavarske, u sukobu su u vezi inicijative ministra unutarnjih poslova i veterana CSU-a Horsta Seehofera da policija na njemačkim granicama odbija izbjeglice i migrante koji su se već registrirali u nekoj drugoj europskoj državi.

Najveće njemačke novine Bild pisale su kako Seehofer traži da se graničnoj policiji omogući i da odbija ulaz migrantima koji nemaju dokumente i onih koji su već deportirani i pokušavaju ponovno ući u zemlju.

Sebastian Kurz za snažniji Frontex

Merkel strahuje da bi unilateralne odluke na njemačkoj granici mogle potkopati europsku solidarnost i stvoriti probleme s Austrijom, koja bi podnijela najveći teret za većinu odbijenih migranata.

Ranije je objavljeno da Austrija 25. lipnja namjerava održati vježbu pripadnika austrijske vojske i policije za zaustavljanje migrantskog i izbjegličkog vala.

Kurz, jedan od najvećih kritičara odluke Merkel da 2015. godine otvori njemačke granice za više od milijun izbjeglica i migranata, nakon susreta s kancelarkom rekao je da se neće miiješati u unutarnja pitanja, prenosi Hina.

Ipak, dodao je kako europska granična agencija Frontex mora biti osnažena i pretvorena u potpuno operativnu graničnu policiju kako bi se izbjeglo da pojedinačne države djeluju unilateralno. 

Dodao je kako će njegova Vlada, koja 1. srpnja preuzima predsjedanje EU-om, tražiti snažniju zaštitu vanjskih europskih granica i da je to jedini način da se sačuva schengenski sustav.

Krhka vladina koalicija u Berlinu

Austrijski kancelar će se u srijedu sastati sa Seehoferom, konzervativcem kojeg vidi kao saveznika.

Još jednog istomišljenika pronašao je u novom talijanskom ministru unutarnjih poslova, čelniku Lige Matteu Salviniju.

Njih dvojica su se u utorak dogovorili da će "predstaviti zajednički prijedlog za zaštitu europskih vanjskih granica", a pretpostavlja se da će to biti na nadolazećem summitu EU-a 28. i 29. lipnja.

Merkel se morala u utorak suočiti sa snažnim turbulencijama unutar svoje Vlade u vezi pitanja prijema migranata, što bi moglo dodatno oslabiti njezin projekt europskog sustava azila, koji osporava dio članica EU-a.

Od ponedjeljka se krhka vladina koalicija, koja veže njezinu demokršćansku CDU, bavarsku sestrinsku stranku CSU i Socijaldemokratsku partiju Njemačke, suočila s povišenom temperaturom: kancelarka se protivi reformi koju želi ministar Seehofer.

Ministar, koji već dvije godine ne prestaje osuđivati prijam migranata, odgodio je za utorak predviđenu prezentaciju svog plana koji uključuje odbijanje s granice svakog tražitelja azila koji ne bi imao dokumente.

'Harmonija stavova' Seehofera i Salvinija

To je mjera koju kancelarka smatra napadom na pravo i europske principe.

Potom je otkazao i sudjelovanje na skupu o integracijama migranata kojem u srijedu predsjedava Merkel.

Seehofer je u utorak razgovarao s talijanskim kolegom Matteom Salvinijem i zaključio da s njim ima "potpunu harmoniju stajališta".

Merkel pokušava ispregovarati uoči europskog summita 29. lipnja zajedničku politiku azila u čitavoj EU i podjelu tereta migranata.

Međutim, suočava se sa sve većim protivljenjem iz Poljske, Mađarske i Češke, a sada i Italije, u kojoj Vlada ujedinjuje populiste i desnicu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.