Merkel: Jednog dana trebamo imati evropsku vojsku

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u Evropskom parlamentu pozvala članice Evropske unije na solidarnost i zajedništvo te istakla da moraju uvažavati interese ostalih.

“Postaje sve važnije da smo zajedno kao Evropljani i moramo posvećivati pažnju interesima i potrebama drugih”, rekla je ona europarlamentarcima na plenarnoj sjednici u Strazburu.

“Trebamo raditi na viziji da jednog dana imamo stvarnu evropsku vojsku”, poručila je Merkel, uz bučno negodovanje dijela zastupnika, te dodala da ta evropska vojska “ne bi bila suprotnost, nego dopuna NATO-u”.

‘Zajednički razvijati svoje naoružanje’

Njemačka kancelarka je rekla kako EU treba zajednički razvijati svoje naoružanje.

Također je istakla da euro može uspjeti samo ako će sve članice ispunjavati svoje obaveze iz ugovora, referirajući se na pitanje italijanskog budžeta.

“Naša zajednička valuta može funkcionirati samo ako svaka članica ispuni svoju obaveze u pogledu održivih finansija”, kazala je Merkel, dodavši da bi u suprotnom snaga i stabilnost eurozone bili ugroženi.

Želi li Unija biti uspješna u zaštiti zajedničkih granica, članice moraju biti spremne prepustiti jedan dio nacionalne nadležnosti nad granicama agencijama EU-a poput Frontexa.

Euroskeptici glasno negodovali

Veći dio zastupnika kancelarkin govor bučno je pozdravio, no zastupnici euroskeptičnih stranaka u više su navrata glasno negodovali.

Njemačka kancelarka predstavila je u utorak u EP-u svoju viziju budućnosti Europe u tradicionalnom obraćanju čelnika članica Unije europarlamentarcima.

Prije njemačke kancelarke svoju sliku budućnosti EU-a u EP-u predstavilo je 11 šefova vlada i država.

Izvor: Al Jazeera i agencije