Merkel: Islam je dio Njemačke

Merkel je priznala da su političari pokazali 'naivnost' kad su mislili da se sukob u Siriji neće odraziti na stanje u Evropi (EPA)

Migrantska kriza u Evropi podijelila je njemačko društvo, rekla je kancelarka Angela Merkel u svom prvom obraćanju Bundestagu nakon formiranja nove vlade.

“Izbjeglice iz Sirije, Iraka i Afganistana bile su dosad nezabilježen izazov za njemačko društvo, a rasprava o toj temi podijelila je i polarizovala zemlju”, rekla je Angela Merkel (Kršćansko-demokratska unija – CDU) predstavljajući program nove demokršćansko-socijaldemokratske vlade i prvi put nakon što je prošle srijede po četvrti put izabrana za njemačku kancelarku.

Ona je priznala da su njemački i evropski političari pokazali “naivnost” kad su mislili da se sukob u Siriji neće odraziti na stanje u Evropi.

“Većina je predugo i bez previše zanimanja posmatrala situaciju ili je jednostavno predugo čekala i vjerovala da se problemi neće odraziti na Evropu. To je bila pogrešna i naivna reakcija”, rekla je Merkel.

Ona je još jednom odbranila svoje tadašnje otvaranje granica za preko milion migranata, ali je istovremeno dodala da se takva situacija “više ne smije ponoviti”.

AfD kritikovao Merkel

U tom kontekstu pohvalila je i sporazum između Evropske unije i Turske o migrantima koji je “mnogim izbjeglicama spasio život od utapanja u Sredozemlju”, a mnogim krijumčarima ljudi oduzeo posao.

Na početku rasprave o Merkelinom obraćanju, AfD, koji kao najveća opozicijska stranka u Bundestagu ima pravo na prvu repliku, žestoko je kritikovao Merkelinu migrantsku politiku i kancelarki predbacio “nedostatak osjećaja za realnost”.

“Društvo se raspada. Mi ne govorimo o pravoj cijeni integracije izbjeglica. Mi nismo obavezani na multikulturno društvo”, rekao je predsjednik AfD-a Alexander Gauland. On je zaključio da je Merkel svojom migrantskom politikom “podijelila i Evropu” te da se mnoge zemlje EU-a  s pravom odupiru primanju migranata.

Ona se osvrnula i na aktuelnu raspravu o tome je li islam dio Njemačke, koju je potaknuo njen kolega iz kršćansko-socijalne unije (CSU) Horst Seehofer, koji je ustvrdio da islam nije dio Njemačke.

“Potpuno je jasno da je historisjki identitet naše zemlje u znaku kršćansko-jevrejske tradicije, ali islam je, s obzirom na 4,5 miliona muslimana koji žive u Njemačkoj, postao dio Njemačke”, zaključila je Merkel.

‘Njemačka se promijenila’

Merkel je u obraćanju Bundestagu na početku svog četvrtog mandata upozorila i na “dugotrajan i mukotrpan” proces formiranja aktuelne vlade.

“I to pokazuje da se naša zemlja u međuvremenu promijenila”, rekla je Merkel, aludirajući na ulazak desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) u parlament.

Ona je objasnila da je koalicijski ugovor nove demokršćansko-socijaldemokratske vlade prožet idejom postizanja jedinstva u društvu.

“Zajedništvo je naša crvena nit”, rekla je Merkel, te je upozorila i na jaku socijalnu ideju novog vladinog plana. “Cilj nam je podržati porodice”, rekla je Merkel.

Izvor: Agencije