Oglasi

Merkel: ISIL je daleko od poraza

'ISIL je daleko od poraza i pretvara se u asimetričnu ratnu silu nakon gubitka teritorije', kaže Angela Merkel.
Merkel je istakla da je praćenje događaja u Siriji jedan od glavnih prioriteta BND-aEPA

Grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) daleko je od poraza i umjesto toga pretvara se u asimetričnu ratnu silu nakon što je izgubila gotovo cijelu teritoriju koju je kontrolirala u Siriji, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Ona je to rekla na otvaranju novog sjedišta Njemačke obavještajne službe (BND) u Berlinu, a njena izjava, kako ocjenjuje Reuters, u suprotnosti je s izjavom američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je u decembru rekao da je grupa ISIL poražena.

"Takozvana Islamska država Irak i Levant, srećom, istisnuta je sa svoje teritorije, ali to, nažalost, ne znači da je nestala", poručila je Merkel.

"Ona se transformira u asimetričnu ratnu silu. A to je, naravno, prijetnja", zaključila je kancelarka.

Kibernetičke prijetnje

Merkel je istakla da je praćenje događaja u Siriji jedan od glavnih prioriteta BND-a, što podrazumijeva i praćenje kibernetičkih prijetnji i lažnih vijesti osmišljenih s ciljem da utječu na demokratske izbore.

"Ostajemo daleko od mira u Siriji", rekla je Merkel, prenosi Tanjug.

Ona je upozorila i na opasnost od širenja lažnih vijesti koje su, prema njenom mišljenju, "dio kibernetičkog rata".

U novom sjedištu BND-a bit će smješteno 4.000 radnika te agencije, koji će se morati preseliti sa sadašnje lokacije u blizini Muenchena.

Za izgradnju novog sjedišta u centru njemačke prijestonice bilo je potrebno više od deset godina, a cio projekt koštao je više od 1,4 milijarde eura, izvijestili su njemački mediji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.