Merkel insistira na razgovoru o Kosovu – ‘sve do rješenja’

Njemačka kancelarka izjavila je nedavno u Berlinu kako Njemačka i Francuska pokušavaju pokrenuti dijalog Srbije i Kosova (EPA)

Njemačka, i kancelarka Angela Merkel, će uložiti svu svoju energiju, trud i snagu da se očuva mir i stabilnost u Evropi i zato će tražiti da se razgovara sve dok se ne pronađe rešenje za pitanje Kosova, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poslije razgovora sa Merkel u New Yorku.

“Razgovarati i razgovarati, sve dok se ne nađe neko rešenje”, poruka je kancelarke Merkel, prenio je Vučić novinarima, prenosi Tanjug-

Njemačka želi stabilnost na dugi rok, rekao je Vučić i naglasio: “Razgovor sa Merkel bio je ne samo korektan, već i dobar i konkretan o tome kakav je “hodogram” i kako sve treba da izgleda od decembra kada se formira nova vlada u Prištini”.

Nema nikakve sumnje da Evropa želi rješavanje problema na Zapadnom Balkanu i da Njemačka kao vođeća evropska sila to želi i da će na tome da insistrira, kazao je Vučić.

Ukinuti takse

Istakao je da je zadovoljan razgovorom sa Merkel.

“Mogao sam da vidim njenu opredeljenost da se rešavaju stvari na Balkanu, na miran način”, rekao je Vučić.

Merkel je, kaže, kao i bezbroj puta do sada, ponovila stav da Kosovo treba ukinuti takse koje je ta zemlja nametnula Srbiji i BiH.

“I kada to krene, mislim da je plan i ideja Merkel i francuskog predsednka (Emmanuel) Macrona, što sam i danas mogao da čujem, da se nastave razgovori brzo i da se napravi jedan reigonalni skup, kakav smo imali kada ga je (Ramush) Haradinaj minirao, kako bi se krenulo u intenzivne razgovore i dijalog između Srba i Albanaca i pokušali da pronađemo kompromisno rešnje”, rekao je Vučić.

Ukazao je da Merkel uvek ima dovoljno energije, i da je, iako ima bezbroj drugih obaveza, našla vremena da, sa svojim timom, razgovaraju o Kosovu.

“To govori da je Evropa njena ideja i projekat, da želi mir i stabilnost u Evropi, da Nemačka hoće stabilnost i to na dugi rok. Nemačka će da uloži svu svoju snagu, trud i energiju da sačuva mir i stabilnost u Evropi. I zato će da traže od nas da razgovaramo i razgovaramo, dok ne pronađemo rešenje. U to sam siguran i to je za njih najvažnije”, rekao je Vučić.

Kaže da je zamolio Merkel da dođe u Srbiju i da mu je rekla da će posjetiti tu zemlju tokom 2020, do kraja svog mandata.

Izvor: Agencije