Merkel i Zvizdić o ekonomskoj saradnji Njemačke i BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izjavio je u ponedjeljak u Berlinu, nakon sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, da je razgovarano o ekonomskoj saradnji dvije zemlja, budući da je u posljednjih nekoliko godina Njemačka glavni trgovnski partner Bosne i Hercegovine.

Naveo je da je u prvoj polovini ove godine ta razmjena iznosila oko milijardu eura i da je pokriće izvoza uvozom 90 posto, što pokazuje da je riječ o uravnoteženom odnosu.

“Razgovarali smo o budućoj saradnji i o harmonizaciji naših zakona, kao i o potpunoj pravnoj sigurnosti za njemačke kompanije u Bosni i Hercegovini”, kazao je Zvizdić.

Stiglo više od 10.000 migranata

Dodao je da će razgovarati i sanjemačkim investitorima, a da će reforme u Bosni i Hercegovini i dalje biti usmjerene na poboljšanje poslovne klime.

Upitan o problemima s ilegalnim migrantima, Zvizdić je rekao da je tokom ove godine više od 10.000 migranata došlo u Bosnu i Hercegovinu, od kojih je više od 6.000 izašlo iz Bosne i Hercegovine i da zemlja taj broj migranata za sada uspijeva zbrinuti.

Precizirao je da postoje određene informacije da se više desetaka migranata pokrenulo iz Grčke i Turske, koji prolaze takozvanom Balkanskom rutom, što će zahtijevati tehničku pomoć Agencije za evropsku graničnu i obalnu stražu – Frontex i evropskih institucija.

Frontex na raspolaganju BiH

“Mi ćemo i dalje ostati dio integralnog evropskog rješenja za pitanje migranata i pratit ćemo smjernice Evropske unije, a nivo humanitarnog angažmana nećemo smanjivati”, istakao je Zvizdić.

Merkel je naglasila da se Njemačka zalaže za to da podrška Frontexa bude stavljena na raspolaganje i Bosni i Hercegovini te da je neophodno raditi na rješavanju uzroka migrantske krize, a to nije Bosna i Hercegovina.

“Pregovori s Grčkom po tom pitanju su napredovali, dok će s Italijom još potrajati. Ako bude potrebno, razgovarat ću o teme s predsjednikom vlade”, rekla je Merkel.

Izvor: Al Jazeera i agencije