Merkel i Putin ponovili podršku nuklearnom sporazumu s Iranom

Merkel je Trumpovu odluku da se SAD povuče iz sporazuma prozvala razlogom za veliku brigu i žaljenje (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsjednik Vladimir Putin ponovili su podršku nuklearnom sporazumu s Iranom uprkos tome što su ga Sjedinjene Američke Države napustile, objavio je Kremlj u petak.

Sporazum iz 2015. između Irana i međunarodne zajednice od “temeljne je važnosti” za sigurnost i stabilnost u regiji, složilo se dvoje čelnika u telefonskom razgovoru, piše u saopćenju Kremlja, koje prenosi novinska agencija TASS.

Merkel je odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da povuče SAD iz sporazuma prozvala “razlogom za veliku brigu i žaljenje”.

‘Multilateralizam i u teškim vremenima’

U petak je publici na katoličkom kongresu u Muensteru rekla da je sporazum s Iranom “daleko od idealnog”, ali da “nije ispravno (…) jednostrano napustiti takav sporazum”.

Istom prilikom ponovila je njemačku predanost međunarodnoj saradnji.

“Biramo jačati multilateralizam i u teškim vremenima.”

“To je zadatak koji sad stoji pred nama, hitniji nego ikad”, zaključila je njemačka kancelarka. 

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku Federica Mogherini primit će u utorak šefove diplomatije Njemačke, Francuske i Velike Britanije, a pridružit će im se i iranski kolega, saopćeno je u petak iz EU-a.

‘Jedan od najuspješnijih sporazuma’

Ti sastanci bit će održani sedmicu nakon odluke Trumpa da se SAD povuče iz nuklearnog sporazuma s Iranom, koji Evropa želi sačuvati.

Unija je u srijedu pokrenula razgovore kako bi uvjerila Iran da ne napušta sporazum.

Punu podršku sporazumu dali su Pariz, London i Berlin.

Mogherini je potvrdila da je Unija “odlučna u tome da sačuva” iranski nuklearni sporazum, “jedan od najuspješnijih sporazuma ikad postignutih u diplomatiji”.

Izvor: Agencije