Merkel i Mogherini naredne sedmice u BiH

Federica Mogherini i Angkla Merkel će se sastati s čelnicima Bosne i Hercegovine (Getty Images)

Njemačka kancelarka Angela Merkel doputovat će u Bosnu i Hercegovinu, u okviru svoje posjete Balkanu, 9. jula, a visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini dolazi u Bosnu i Hercegovinu dan kasnije, potvrđeno je za Anadoliju iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Njemačka kancelarka će se susresti s predsjedavajućim i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine – Mladenom Ivanićem, Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem, te predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem.

Nakon posjete Sarajevo, njemačka kancelarka će dan kasnije posjetiti Beograd.

Kako je rečeno, Mogherini će se 10. jula u Sarajevu sastati s ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igorom Crnatkom.

Zatraženi su sastanci i s drugim bh. dužnosnicima, ali s kim će se tačno sastati rano je govoriti, s obzirom na to da se program posjete još utvrđuje.

Mogherini 11. jula u Srebrenici

Da će Federica Mogherini boraviti 10. i 11. jula u posjeti Bosni i Hercegovini potvrdio je agenciji Srna glasnogovornik Delegacije EU-a u Bosni i Hercegovini Andy McGuffy.

On je kazao da će Mogherini 10. jula razgovarati s predstavnicima vlasti u Bosni i Hercegovini o reformskom procesu u kontekstu evropske perspektive, kao i o drugim pitanjima.

“Ona bi, također, trebala potpisati Okvirni sporazum o učešću Bosne i Hercegovine u operacijama u okviru Zajedničke vanjske i sigurnosne politike”, rekao je McGuffy.

On je dodao će Mogherini 11. jula predstavljati EU na 20. godišnjici i komemoraciji žrtvama genocida u Srebenici.

Izvor: Agencije