Merkel i Kurz o smanjenju ilegalnih migracija u Evropi

Angela Merkel je iznenađena negativnim kritikama sporazuma o migrantima koji su potpisali Evropska unija i Turska (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel je nakon sastanka s premijerom Austrije Sebastianom Kurzom u Berlinu izjavila da Evropska unija treba biti sposobna da djeluje u oblasti migracija i odbrambene politike.

Istakla je kako je s austrijskim premijerom razgovarala i o potrebi smanjenja ilegalnih migracija u Evropi, kao i snažnijoj zaštiti vanjskih granica Unije.

Merkel je izjavila da je veoma iznenađena negativnim kritikama sporazuma o migrantima koji su potpisali Evropska unija i Turska, dodajući kako je Njemačka dala značajan doprinos pomenutom dogovoru s tom zemljom.

Događaji kod ‘cijenjenih komšija’

Naglasila je da se podrškom Turskoj može pružiti značajna pomoć i drugim zemljama iz kojih migranti dolaze u Evropu.

Istakla je da ni u kojem slučaju ne treba krijumčarima ljudima omogućiti da odlučuju ko može preći u Evropu te dodala da bi prvi korak u okviru borbe s ilegalnim migracijama trebala biti zaštita vanjskih granica EU-a.

Merkel i Kurz saglasili su se da najprije treba sačekati na razvoj događaja kod “cijenjenih komšija”, prije nego što iznesu svoje sudove o njihovoj politici.

Ona je kazala da je isuviše rano da komentira odluku austrijskog kolege da formira koalicionu vladu s nacionalističkom i antimigrantskom Slobodarskom partijom Austrije, prenijela je agencija AP.

Merkel je rekla da želi “da bude jasno da ćemo suditi o novoj vladi na osnovu njenog djelovanja”.

Zaštita vanjskih granica

Izrazila je protivljenje pozivima da se ponovo pregovara o pojedinim tačkama dokumenta kojim je postignut dogovor o koalicijskim pregovorima između stranaka demokršćanske Unije CDU/CSU i Socijaldemokratske partije Njemačke, napominjući da pomenuti dokument predstavlja dobru osnovu za početak pregovora.

Premijer Austrije je na konferenciji za medije kazao da je s njemačkom kancelarkom razgovarao o EU, dodatnom jačanju jedinstva unutar ove zajednice kao i o pitanju migranata u zemljama članicama Unije.

“Vjerujem da je rješenje za migrantsko pitanje zaštita vanjskih granica EU-a te pružanje pomoći na terenu”, rekao je Kurz.

Izvor: Agencije