Merkel i Johnson vjeruju u Brexit sa sporazumom

Boris Johnson, Angela Merkel
Boris Johnson i Angela Merkel vjeruju da će se pronaći rješenje za sporazumni izlazak Velike Britanije iz Evropske unije (Reuters)

Britanski premijer Boris Johnson i njemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su u srijedu u Berlinu uvjerenje da će se ipak pronaći rješenje za sporazumni izlazak Velike Britanije iz Europske unije.

Konkretne sugestije o tome kako riješiti spor u vezi za Johnsona posebno problematičnog zastoja koji predstavlja irski i sjevernoirski granični promet, dvoje šefova vlada međutim nisu predočili, javlja Frankfurter Allgemeine Zeitung, kako prenosi Tanjug.

Johnson je ponovio svoj zahtjev da se irski “backstop” mora ukloniti, ali se i usprotivio carinskoj kontroli na granici Irske sa Sjevernom Irskom.

Merkel je rekla da bi se po pitanju irskog “backstopa” moglo pronaći rješenje “možda u narednih 30 dana”.

Johnson: Uklonimo ‘backstop’

Johnson je priznao da britanska vlada u prošlosti nije dovoljno intenzivno vodila raspravu o mogućim rješenjima, navodi njemački list.

Kako prenosi agencija Reuters, Johnson, koji smatra da će problemi koje bi mogao izazvati Brexit bez sporazuma navesti Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da ipak u posljednjem trenutku posegnu za rješenjem, ponovio je “da Ujedinjeno Kraljevstvo želi sporazum”.

“Potrebno nam je da se ukloni taj ‘backstop’ i ako to učinimo apsolutno sam uvjeren da zajednički možemo napredovati”, rekao je Johnson.

Kako prenosi Deutsche Welle, Merkel je, međutim, izjavila kako podržava sporazumni odlazak Velike Britanije iz EU-a, ali i da je Njemačka spremna za odlazak Londona iz Unije bez prethodnog dogovora.

Macron ima drugačiji stav

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je rekao da Johnsonovi zahtjevi za ponovnim pregovaranjem sporazuma o Brexitu, uključujući uklanjanje “backstopa”, ne mogu biti provedeni.

Johnson će se susresti s Macronom u Parizu u četvrtak.

“Ako pristupimo ovome s dostatnom strpljivošću i optimizmom, možemo to učiniti. Obično u posljednjem furlongu [oko 200 metara] konji zamijene pozicije i pojavi se pobjednik”, kazao je Johnson, upitan o razlikama u stavovima Londona i 27 članica EU-a.

Velika Britanija bi 31. oktobra trebala napustiti EU, a Johnson je obećao da će to učiniti neovisno o postizanju sporazuma.

Izvor: Agencije