Merkel i Hollande osudili smaknuće ruskog političara

Istražni organi smatraju da je ubica bio profesionalac i da je bio upoznat sa kretanjem Borisa Nemcova (EPA)

Francuski predsjednik Francois Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel osudili su ubistvo ruskog političara Nemcova.

Hollande je rekao da se radi o “ubistvu iz mržnje”, nazvavši 55-godišnjeg bivšeg zamjenika premijera braniocem demokratije.

“Nemcov, otvoreni kritičar ruskih postupaka u Ukrajin, bio je hrabri i neumorni branilac demokratije koji je bio privržen borbi protiv korupcije”, navedeno je u saopštenju iz kancelarije francuskog predsjednika koje prenosi AFP.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je pozvala ruskog predsjednika Vladimira Putina da izvede ubice pred lice pravde.

Ona je tražila od Putin da učini sve da ubistvo bude rasvjetljeno i da počinioci odgovaraju za zločin koji su počinili, navedeno je u saopštenju iz njene kancelarije.

Posljednji predsjednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov smatra da je jedan od razloga za ubistvo opozicionog lidera Borisa Nemcova destabilizacija situacije u Rusiji, a takođe ne isključuje mogućnost da bi taj čin mogao da bude iskorišten za jače bezbjednosne mjere u samoj Rusiji, ali u interesu antiruskih snaga u inostranstvu.

“Zločin na Moskvoreckom mostu, ubistvo Borisa Nemcova, to je pokušaj da se oteža situacija, možda i destabilizuje, da se ojačaju konfrontacije”, rekao je Gorbachev za novinsku agencije Interfax.

On je apelovao da se ne žuri sa iznošenjem zakjučaka.

“Treba učiniti sve da izvršioci zločina budu pronađeni”, dodao je on.

Na pitanje Interfaxa da li smatra da bi se sada mogli čuti pozivi da se uvede vanredno stanje u državi, Gorbačov kaže da ne isključuje tu mogućnost.

“Ali, ako se krene tim putem, onda će se situacija u zemlji još više iskomplikovati”, upozorava Gorbačov.

On takođe ne isključuje da bi ovo ubistvo mogle da iskoriste i antiruske snage u inostranstvu.

“Naravno, neke snage će pokušati da za svoje ciljeve iskoriste ovaj zločin… Oni razmišljaju o tome kako da se izbave od Putina. Mislim da se na Zapadu neće opredeliti na taj korak… Ipak, ubice su sigirno na to računale”, dodao je Gorbačov.

Osmišljena akcija

Nekadašnji predsjednik S S S R vidi ubistvo kao osmišljenu političku akciju.

“Organizatore treba tražiti u Rusiji, a ne u SAD i Ukrajini sa kojom je Nemcov u posljednje vrijeme bio povezan“, kazao je on.

Ukrajina je odala počast Nemcovu, a predsjednik Petro Porošenko nazvao ga je prijateljem i mostom između Ukrajine i Rusije, dviju zemalja koje su danas suprotstavljene u sukobu u istočnoj Ukrajini.

“Nemcov je bio most između Ukrajine i Rusije a taj su most uništili pucnji ubice. Mislim da to nije bilo slučajno”, napisao je ukrajinski predsjednik na Facebooku.

“Sjećam se njegovog osmijeha, njegovih hrabrih djela. To je jedna od rijetkih osoba koju možemo zvati prijatelj”.

Stranka Batkivščina bivše premijerke Julije Timošenko osudila je divlje ubistvo jednog od rijetkih demokrata i razumnih osoba u Rusiji kojega nije bilo strah kritizirati režim Vladimira Putina.

Batkivščina podsjeća da je Boris Nemcov podržavao ukrajinsku pilotkinju i zastupnicu te stranke Nadiju Ševčenko, zatočenu u Rusiji, koja štrajkuje glađu.

“Rusija je izgubila uglednu ličnost koja je odbila pokleknuti”, napisao je na Twitteru ukrajinski sekretar Nacionalnog vijeća sigurnosti i obrane Oleksander Turčinov.

Izvor: Agencije