Merkel i Conte sastaju se uoči evropskog samita

Merkel i Conte sastat će se u dvorcu Meseberg u okolini Berlina (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel sastat će se u ponedjeljak s predsjednikom italijanske vlade Giuseppeom Conteom kako bi riješili sporove o planu ekonomskog oporavka nakon pandemije korona virusa.

Kako prenosi njemačka agencija dpa, italijanski premijer Conte trebao bi doći na sastanak u dvorac Meseberg u okolini Berlina u 14 sati, a dvoje lidera bi nakon sastanka oko 17:30 trebali održati konferenciju za novinare.

Uoči samita evropskih lidera koji se očekuje krajem sedmice, Merkel će u utorak u svom uredu u Berlinu ugostiti i španskog premijera Pedra Sancheza, prenosi Hina.

Uz oko 35 hiljafa smrtnih slučajeva uzrokovanih korona virusom, Italija je suočena s ozbiljnim ekonomskim posljedicama pandemije.

Evropski stabilizacijski mehanizam

Kako se očekuje, Merkel i Conte razgovarat će o Evropskom stabilizacijskom mehanizmu (ESM) u okviru kojeg bi Italija mogla dobiti 36 milijardi eura povoljnih zajmova kao pomoć njenoj ekonomiji za koju je u ovoj godini predviđen pad od 10 posto.

No, ova je ponuda potaknula i sporove unutar Italije i to zbog činjenice da je ESM dospio na loš glas zbog bolnih ciklusa štednje nužnih da bi se tokom dužničke krize unutar eurozone dobilo zajmove.

Lideri država članica EU-a sastat će se u petak i subotu u Briselu kako bi razmotrili plan Evropske komisije o paketu pomoći vrijednom 750 milijardi eura namijenjenom ekonomskom oporavku.

Planom je predviđena bespovratna raspodjela 500 milijardi eura državama članicama te još 250 milijardi eura kroz zajmove.

Ovaj prijedlog sporan je nekim članicama Unije nezadovoljnih omjerom između bespovratnih sredstava i zajmova kao i kriterijima za dodjelu tih sredstava.

Izvor: Agencije