Merkel: Evropa se suočava s najtežom situacijom u historiji

Angela Merkel je pozvala evropske lidere da postignu dogovor o fondu za pomoć od posljedica korona virusa (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u četvrtak da se Evropa suočava s najtežom situacijom u svojoj historiji i upozorila da pandemija korona virusa nije nestala.

“Svakog dana vidimo da virus nije otišao”, rekla je ona na zajedničkoj videokonferenciji s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen.

Prema njenim riječima, pandemija stavlja na test sposobnost Evrope da se drži zajedno, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Merkel je pozvala evropske lidere da postignu dogovor o fondu za pomoć u ublažavanjue konomskih posljedica korona virusa.

Von der Leyen je, govoreći iz Brisela, kazala da je početak njemačkog predsjedavanja Evropskom unijom došao u “ključnom trenutku” i dodala da će narednih šest mjeseci “odrediti budućnost Evrope”.

Rast nezaposlenosti i nejednakosti

Čelnica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde izjavila je da bi oporavak globalne ekonomije mogao biti varirajući.

U videoporuci objavljenoj na sjednici Ujedinjenih naroda, ona je poručila da je očigledno da se ekonomija oporavlja nakon teških posljedica izazvanih pandemijom korona virusa.

“Ipak, ono najteže tek dolazi”, upozorila je šefica ECB-a te dodala da će šokovi koje izaziva pandemija biti presudni u globalnoj ekonomiji i da će oporavak biti neizvjestan i neujednačen, s usponima i padovima.

Istakla je da će promjene u globalnoj ekonomiji uzrokovati rast nezaposlenosti i nejednakosti, dodajući da bi se posebno ljudi iz ranjivih grupa mogli naći u teškoj situaciji.

Izvor: Agencije