Merkel: Evropa podržava nuklearni sporazum sa Iranom

'Korak po korak nastavit ćemo da pokušavamo da nađemo rješenje sa Iranom', kazala je Merkel (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je Evropa odlučila da podrži nuklearni sporazum sa Iranom i da pokuša naći rješenje da bi se spriječila dalja eskalacija.

“Korak po korak nastavit ćemo da pokušavamo da nađemo rješenje sa Iranom, kako bi se spriječila eskalacija tenzija u tom globalno osjetljivom regionu”, rekla je u Donjem domu Parlamenta, prenosi Reuters.

Kina je ranije ove sedmice okrivila SAD za tenzije nastale s Iranom i pozvala svjetske sile da se drže nuklearnog sporazuma postignutog 2015. s Teheranom.

Glasnogovornica kineskog Ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying izjavila je da bi SAD trebao odustati od loše prakse, poput jednostrano uvedenih sankcija i maksimalnog pritiska na Iran, prenosi Tanjug od agencije AP.

‘Posvećenost sporazumu’

Kako je rekla, potpisnice opsežnog sporazuma, među kojima su i Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Kina, Rusija i EU, trebale bi ostati posvećene svim njegovim dijelovima.

Sporazum s Iranom počeo se urušavati nakon što je SAD prošle godine izašao iz sporazuma, a komentar Chunying uslijedio je nakon što je Iran objavio da će početi koristiti napredne centrifuge, koje su sporazumom zabranjene i koje se mogu koristiti za obogaćivanje uranija.

Govoreći o situaciji u Libiji, njemačka kancelarka je upozorila da situacija u toj sjevernoafričkoj zemlji prijeti da destabilizira cijeli afrički kontinent, prenosi Tanjug.

“Situacija u Libiji se razvija tako da može da ima slične dimenzije kao u Siriji. Nama je imperativ da učinimo sve što možemo kako to ne bi eskaliralo u rat”, rekla je.

Izvor: Agencije