Merkel: EU razmatra praktična rješenja za irsku granicu

Njemačka kancelarka sastat će se u srijedu u Berlinu s britanskim premijerom Borisom Jonsonom (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u utorak da će Evropska unija razmisliti o praktičnim rješenjima za granicu između Sjeverne Irske i Republike Irske poslije Brexita, ali bez revidiranja već potpisanog dogovora o povlačenju Velike Britanije iz Unije.

“Ako pronađemo praktično rješenje kako da sačuvamo sporazum i u isto vrijeme definiramo granice unutrašnjeg tržišta EU-a, više nam neće biti potreban backstop”, rekla je ona tokom posjete Islandu, ističući da je EU spreman pronaći rješenje, prenosi Reuters.

Sastanak s Johnsonom

Njemačka kancelarka sastat će se u srijedu u Berlinu s britanskim premijerom Borisom Jonsonom, a očekuje se da tokom razgovora bude riječi i o Brexitu.

Evropska komisija je poručila u ponedjeljak da je EU spreman za Brexit bez dogovora, ističući da bi u slučaju takvog scenarija Velika Britanija pretrpjela najveću štetu.

Britanski premijer pozvao je ranije u ponedjeljak Francusku i Njemačku da promijene stavove o Brexitu i pristanu na pregovore o novom sporazumu o razdruživanju, ponovivši da je u protivnom spreman izaći iz EU-a bez dogovora.

Izvor: Agencije