Merkel: EU i NATO nisu neprijatelji Rusije

Angela Merkel
Angela Merkel kaže da plinovod ispod Baltičkog mora neće Njemačku učiniti energetski ovisnom o Moskvi (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u petak, tjekom susreta sa studentima gruzijskog Državnog sveučilišta u Tbilisiju, kako Europska unija i NATO nisu neprijatelji Rusije.

“Rusija je važna zemlja i Njemačka želi imati dobre odnose s njom. Europa i Rusija efikasno surađuju i uče jedni od drugih, zbog čega želim istaknuti da EU i NATO nisu neprijatelji Rusije“, rekla je ona, prenosi Tanjug agenciju Tass.

Dodala je da podržava ulazak Gruzije u NATO, međutim, ta zemlja se najverojatnije neće skoro pridružiti Savezu.

Strahovanja Poljske, Ukrajine i baltičkih zemalja

“Integracija Gruzije u NATO zahtijeva provedbu dogovorenog na summitu NATO-a”, kazala je Merkel, i dodala da pozdravlja aktivno sudjelovanje u mirovnoj misiji u Afganistanu.

Također je rekla kako planirani plinovod ispod Baltičkog mora, kojim će se plin dopremati izravno iz Rusije, neće Njemačku učiniti energetski ovisnom o Moskvi.

Drugog dana posjeta kavkaskim zemljama, od kojih mnoge nemaju dobre odnose sa svojim puno većim sjevernim susjedom, Merkel je ponovila kako Berlin želi osigurati da Rusija nastavi izručivati plin preko Ukrajine, čak i nakon što se završi plinovod Sjeverni tok 2, prenosi Hina.

Kritičari projekta, koji je razvio ruski plinski div Gazprom, kažu da će Ukrajina biti lišena velike prednosti pred svojim istočnim susjedom.

Poljska, Ukrajina i baltičke države strahuju da bi plinovod ispod Baltičkog mora mogao povećati europsku ovisnost o ruskome plinu te istodobno Ukrajini, koja se još bori s proruskim separatistima na svome tlu, uskratio pristojbe koje ubire za tranzit ruskog plina.

I nordijske zemlje izrazile su zabrinutost za svoju sigurnost zbog plinovoda koji bi išao ispod Baltičkog mora koje oplahuje njihove obale.

Jeftiniji plin i veća dobit

Sjedinjene Američke Države također vrše pritisak na Berlin da zaustavi radove na plinovodu, navodeći kao razlog da će on povećati energetsku ovisnost Njemačke o Rusiji.

No, Njemačka i Austrija usredotočenije su na komercijalnu dobit i želju da dobiju jeftini plin te tvrde da nema zla u otvaranju dopunskog plinovoda.

Njemačke energetske grupe Uniper i Wintershall, austrijski OMV, anglonizozemska grupa Shell i francuski Engie već su uložili u 1.125 kilometara plinovoda.

Izvor: Agencije