Merkel Erdoganu: Odmah obustaviti ofanzivu u Siriji

Merkel je poziv uputila u telefonskom razgovoru sa Erdoganom (Reuters)

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da odmah obustavi vojnu ofanzivu na sjeveroistoku Sirije koja prijeti da destabilizuje regiju, agencija Tanjug prenosi AP.

Merkel je taj poziv uputila u telefonskom razgovoru sa Erdoganom, a iz Berlina je saopšteno da je razgovor inicirao Erdogan.

U saopštenju koje je objavila kancelarija njemačke kancelarke navodi se da “bez obzira na legitimne sigurnosne interese Turske”, vojna operacija predstavlja prijetnju koja bi dovela do izmještanja velikog dijela lokalne populacije, piše AP.

Destabilizacija regije

Zvanični Berlin ističe i da ofanziva prijeti da destabilizuje regiju i ponovo ojača grupu ISIL.

Erdogan je u četvrtak upozorio Evropsku uniju da tursku akciju u Siriji ne naziva “invazijom”, zaprijetivši da će “otvoriti vrata” i dopustiti da sirijske izbjeglice preplave Evropu.

Oružane snage Turske i Sirijska nacionalna vojska (SNA) su u srijedu pokrenule operaciju “Izvor mira”, čiji je cilj, kako tvrde, uspostaviti mir i sigurnost u regiji te uništiti “teroristički koridor koji teroristi namjeravaju uspostaviti južno od granice s Turskom”.

Izvor: Agencije