Merkel: Dobre šanse da SPD potvrdi koalicioni sporazum

Mnogi unutar SPD-a rezervisani su u vezi s podjelom moći s Merkel (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da vjeruje da postoje izuzetno dobre šanse da će članovi Socijaldemokratske partije (SPD) potvrditi koalicioni sporazum sa njenim konzervativnim blokom.

“Mislim da posle veoma detaljnog i temeljnog rada na nacrtu koalicionog sporazuma, postoje izuzetno dobre šanse da i članovi SPD-a i kongres CDU-a daju pozitivnu procjenu tog sporazuma”, rekla je Merkel.

Sačekati rezultate

Njemačka kancelarka je to izjavila na zajedničkoj konferenciji za novinare sa italijanskim premijerom Paolom Gentiloniijem.

“Ipak, moramo sačekati rezultate”, navela je Merkel, prenosi Reuters.

Dvije trećine pobornika SPD-a podržava veliku koaliciju s konzervativcima Angele Merkel, pokazala je anketa nekoliko dana uoči glasanja SPD-a o ponovnoj podjeli vlasti s CDU-om i CSU-om

Istraživanje koje je provela agencija Kantar Emnid za grupaciju regionalnih novina Funke pokazalo je da 66 posto ispitanih želi “veliku koaliciju” (tzv. GroKo), dok ih samo 30 posto želi nove izbore. Koaliciju podržava i 78 posto konzervativnih glasača. 

Približno 464.000 članova SPD-a pismenim glasanjem 20. februara podržat će ili odbaciti četverogodišnji koalicijski sporazum koji su dva bloka postigla prošle sedmice. 

Njihova odluka bit će objavljena 4. marta, a ako odbace koaliciju, Njemačku vrlo vjerovatno čekaju novi izbori. 

Izgradnja stranke u opoziciji

Anketa je pokazala i da 49 posto Nijemaca želi da Merkel odradi sve četiri godine na čelu države, dok ih 44 posto smatra da bi ona trebala ranije predati vodstvo nekome drugom. 

Gotovo tri četvrtine pobornika konzervativaca želi da kancelarka odradi cijeli mandat, dok 86 posto birača krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD) želi da rano odstupi s funkcije. 

Mnogi unutar SPD-a rezervisani su u vezi s podjelom moći s Merkel, vjerujući da se stranka treba ponovo izgraditi u opoziciji nakon što je na izborima u septembru zabilježila najgori izborni rezultat otkad je Njemačka 1949. postala federalna republika. 

Merkel se suočava s nezadovoljstvom i među svojim konzervativcima, koji smatraju da je socijaldemokratima dala previše ustupaka. 

SPD je dobio šest ministarstava, baš kao i konzervativci, iako su na izborima ostvarili znatno lošiji rezultat. Među njima su ključna ministarstva vanjskih poslova i finansija. 

Izvor: Agencije