Oglasi

Merkel do 2030. želi milion stanica za napajanje električnih vozila

Mobilnost bi trebala biti udobna, povoljna za klimu i fleksibilna te bi trebala garantirati vrijednost za novac, kaže Merkel.
Širenje mreže stanica za napajanje potrošače bi potaknulo na kupovinu električnog automobila, smatra MerkelEPA - Ilustracija

Njemačka kancelarka Angela Merkel je, uoči sastanka u ponedjeljak s predstavnicima moćne automobilske industrije, kazala da do 2030. godine u zemlji želi milion stanica za napajanje električnih vozila.

Mobilnost bi u budućnosti trebala biti "udobna, povoljna za klimu i fleksibilna te bi trebala garantirati vrijednost za novac", rekla je Merkel u svom sedmičnom videoobraćanju, prenosi Hina.

Na sastanku s predstavnicima automobilske industrije u ponedjeljak navečer raspravljat će se o tomu na koji način promovirati modele transporta koji se baziraju na nefosilnim gorivima, rekla je Merkel.

Moguće mjere

Jedna od mogućih mjera su veće subvencije za kupovinu električnih automobila, pri čemu bi troškove trebale podijeliti industrija i vlada.

Njemačka vlada ranije je najavila da će se sadašnja državna subvencija kupcima električnih vozila proširiti i povećati.

Širenje mreže stanica za napajanje potrošače bi potaknulo na kupovinu električnog automobila, smatra Merkel.

Tema sastanka u ponedjeljak bit će i utjecaj koji će na radnike imati prelazak na proizvodnju električnih automobila, kazala je njemačka kancelarka.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.