Merkel demantira kandidaturu za dužnosti unutar EU-a

Emmanuel Macron, Angela Merkel
Emmanuel Macron kazao je, reagirajući na izjave Angele Merkel, kako se u odnosima Njemačke i Francuske moraju prihvatiti trenutne razlike (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel demantirala je namjere da se kandidira za neku od vodećih pozicija unutar Europske unije, prenose u petak njemački mediji.

“Nakon isteka kancelarskog mandata 2021. godine ne stojim na raspolaganju ni za koju političku funkciju, a to se odnosi i na funkcije unutar EU-a”, prenose agencije, pozivajući se na izjavu kancelarke nakon susreta u četvrtak s nizozemskim premijerom Markom Rutteom u Berlinu, kako prenosi Hina.

Merkel je objasnila da je njezina izjava kako i dalje želi preuzeti odgovornost za Europu “krivo shvaćena”.

Burne reakcije u Francuskoj

“Naravno da ću ja do kraja svog mandata kao kancelarka nositi odgovornost za sudbinu EU-a”, objasnila je naknadno Merkel tvrdnje iz svog intervjua, koji je, osim u dnevniku Sueddeutsche Zeitung, objavljen u još nekoliko vodećih europskih dnevnika, između ostalog i u Guardianu i Le Mondeu.

U Francuskoj je još jedna izjava njemačke kancelarke u intervjuu izazvala reakcije.

Kancelarka je, govoreći o odnosu Njemačke i Francuske, istaknula “razlike u mentalitetu” i “načinu vođenja” između nje i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, ali da to ne utječe na njihov dobar osobni odnos.

“Francuska i Njemačka su uvijek imale razlike u pristupima nekim temama, ali su na kraju uvijek naše zajednički jezik”, rekla je Merkel.

Francuski predsjednik kazao je na konferenciji za medije, reagirajući na izjave Merkel, kako se u odnosima Njemačke i Francuske “moraju prihvatiti trenutačne razlike”.

Macron vjeruje u plodnu konfrotaciju

“Ja vjerujem u plodnu konfrontaciju, koja na kraju uvijek dovede do kompromisa”, rekao je Macron.

Merkel je istaknula i važnost predstojećih izbora za Europski parlament.

“Ovo su izbori od velike važnosti. Radi se o posebnim izborima. Mnogi se brinu oko sudbine Europe, pa tako i ja”, naglasila je Merkel.

Izvor: Agencije