Merkel: DDR je bio bespravna država

Erwina Selleringa (na slici s Angelom Merkel) zbog izjava o DDR-u kritiziraju i njegove stranačke kolege (Getty Images)

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u subotu da je Njemačka Demokratska Republika (DDR) bila “bespravna država”, a raspravu o toj temi što su je nedavno pokrenuli političari iz redova socijaldemokrata nazvala je “tjeskobnom”.

“DDR je bio bespravna država”, rekla je kancelarka na saboru svoje Kršćansko-demokratske unije (CDU) za Medklenburg-Vorpommern u Wismaru, neposredno uoči proslave 25. obljetnice pada Berlinskog zida.

Rasprava o tome je “tjeskobna”, ustvrdila je Merkel, kako prenose njemački mediji.

U DDR-u je vladala diktatura proleterijata s propisanim vodstvom komunističkog SED-a. Za onoga tko je o tome dvojio, zakoni na papiru ubrzo nisu više ništa značili, kazala je Merkel.

“A ako niste imali sreće, to se odnosilo i na čitavu obitelj”, dodala je njemačka kancelarka, koja je i sama odrasla u DDR-u.

Sellering pokrenuo raspravu

Kancelarka je time reagirala na izjave predsjednika regionalne Vlade Mecklenburg-Vorpommerna, socijaldemokrata Erwina Selleringa, da DDR nije bio potpuno bespravna država.

U njemačkoj javnosti više od 20 godina nakon pada komunizma nije bilo dvojbi o totalitarnom karakteru DDR-a, a Sellering je nedavno iznenada pokrenuo raspravu o tome.

Na istome skupu na kojemu je nastupila Merkel, predsjednik zemaljske podružnice CDU-a Lorenz Caffier rekao je da se Sellering vara kad tvrdi da DDR nije bio bespravna država, jer možda vjeruje da bi inače povrijedio ljude koji su u njoj živjeli.

“Možemo s pravom biti ponosni na ono što smo, unatoč okolnostima, postigli u DDR-u”, rekao je Caffier, kako prenosi Hina.

Selleringa je kritizirao i njegov stranački kolega i suradnik u zemaljskoj Vladi, socijaldemokratski ministar poljoprivrede Till Backhaus.

Za njega je “potpuno jasno” da je DDR bio bespravna država, izjavio je Backhaus u jednom radijskom intervjuu, pojasnivši kako već činjenica da je postavljala zidove i bodljikavu žicu svjedoči u bespravnoj državi.

U srijedu je šest zastupnika CDU-a u Parlamentu Mecklenburg-Vorpommerna najavilo da će zbog Selleringa bojkotirati svečano obilježavanje pada Berlinskog zida u Schwerinu. 

Izvinjenje Ljevice

Neprihvatljivo je, poručili su, da netko tko zastupa takvo stajalište nastupa kao govornik na svečanosti obilježavanja pada Berlinskog zida.

Poznati disident iz DDR-a i kantautor Wolf Biermann u petak je u Bundestagu u okviru obilježavanja godišnjice pada Zida izazvao incident napadom na zastupnike stranke Ljevice.

Biermann je u nekoliko navrata tu stranku nazvao “neprijateljima” i “ološem” te “bijednim ostatkom onoga što je na sreću prevladano”.

Ljevica (Die Linke) nastala je spajanjem Stranke demokratskog socijalizma (PDS), nasljednice komunističkog SED-a koji je vladao u DDR-u i skupine otpadnika od Socijaldemokratske stranke (SPD).

Supredsjednici Ljevice, Katja Kipping i Bernd Riexinger te predsjednik kluba zastupnika te stranke uz Bundestagu Gregor Gysi u zajedničkoj su izjavi ustvrdili su da je DDR bio država “u kojoj je politička proizvoljnost u svakom trenutku mogla zamijeniti pravo i pravičnost, u kojoj su tisuće života slomljeni i uništeni državnim bespravljem”. Glavnu odgovornost za to snos SED, poručili su.

U izjavi, objavljenoj u subotu, vođe Ljevice također su podsjetili da se PDS kao nasljednik SED-a u proljeće 1990. ispričao građanima DDR-a.

“Danas obnavljamo tu ispriku za počinjenu nepravdu i obećavamo da ćemo čuvati demokraciju i pravnu državu kao dvije zjenice oka”, poručili su.

SPD razmišlja o koaliciji s Ljevicom

Vodeće njemačke stranke odbijale su do sada prihvatiti Ljevicu kao mogućeg koalicijskog partnera, tvrdeći da se nije dovoljno oslobodila totalitarne prošlosti i prihvatila demokraciju.

Međutim, nakon nedavnih izbora u Tiringiji, socijaldemokratski SPD po prvi put ozbiljno razmišlja o koaliciji s Ljevicom, koja je ondje postigla značajan rezultat.

Mogućnost da po prvi put u povijesti ujedinjene Njemačke na čelu neke izvršne vlasti bude pripadnik nasljednice komunističkog SED-a dovela je do žestoke rasprave u javnosti.

U nju se uključio i savezni predsjednik Joachim Gauck, koji se inače ne miješa u stranačka i dnevnopolitička pitanja.

Gauck je u jednom intervjuu rekao da stranci Ljevice možda ne treba vjerovati jer potječe iz stare komunističke partije koja je desetljećima vladala Istočnom Njemačkom. Napale su ga stranke koje kane koalirati s Ljevicom u Tiringiji.

Izvor: Agencije