Merkel danas sa liderima Višegradske grupe

Merkel će se prvo sastati s premijerom Slovačke Pellegrinijem, a potom će se dvoje čelnika pridružiti drugim liderima na ručku (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel u četvrtak će se povodom trideset godina od pada Željezne zavjese u Bratislavi sastati s premijerima Poljske, Češke, Mađarske i Slovačke.

Političke promjene u ovim državama, zajedno poznatima kao Višegradska grupa, „dale su značajan doprinos činjenici da se njemačko ujedinjenje može nastaviti u miru“, objavila je njemačka Vlada uoči susreta kojim će predsjedavati Slovačka.

Merkel će se prvo sastati s premijerom te države Peterom Pellegrinijem, a potom će se dvoje čelnika pridružiti drugim liderima na ručku na kojem će biti govora o ekonomskim, vanjskopolitičkim i europskim pitanjima.

Tokom poslijepodneva Merkel će se susresti sa slovačkim predsjednikom Andrejom Kiskom.

Skup protiv Irana

Odnosi između kancelarke i Višegradske grupe, naročito Poljske i Mađarske, i dalje su napeti.

One se ne slažu s politikom otvorenih vrata njemačke čelnice, te smatraju da se Njemačka i Evropska unija prema njima odnose nepravedno.

Poljska se protivi i izgradnji Sjevernog toka 2, drugog plinovoda koji će direktno povezati Rusiju i Njemačku preko Baltičkog mora.

Susret u Bratislavi događa se nekoliko dana uoči konferencije o Bliskom istoku koju u Varšavi organiziraju Poljska i SAD. Taj događaj, na kojem će biti i američki potpredsjednik Mike Pence, neki smatraju skupom protiv Irana.

Izvor: Agencije