Merkel će govoriti na dodjeli diploma na Harvardu

Njemačka kancelarka će govorom na Harvardu ići stopama brojnih političkih i poslovnih lidera koji su tu govorili (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel bit će krajem maja počasni gost američkog univerziteta Harvard, gdje će održati glavni govor na ceremoniji dodjele diploma, saopćio je taj univerzitet.

Prestižni univerzitet, koji se nalazi blizu Bostona, potvrdio je da je Merkel izabrana da održi govor 30. maja iduće godine na 368. dodjeli univerzitetskih diploma.

U saopćenju se ona naziva jednim od najutjecajnijih svetskih lidera od kada je izabrana za prvu ženu kancelara 2005. godine.

Završava četvrti kancelarski mandat

“Ona je jedan od najcjenjenijih i najuticajnijih državnika našeg vremena”, rekao je predsjednik Harvarda Larry Bacow, prenosi zvanični list The Harvard Gazette. 

Merkel je izabrana za svoj četvrti mandat kao kancelarka 2017. godine, ali je rekla da se neće ponovo kandidirati kada joj mandat istekne 2021. godine.

Merkel  je u petak u Hamburgu održala svoj posljednji govor kao šefica konzervativne Kršćansko-demokratske unije, mjesta sa kojeg se povukla.

“Tokom četiri mandata kao kancelarka ona ne samo da je ostavila trag u vođstvu svoje zemlje, već također u Evropi i u svijetu. Ona nastavlja igrati centralnu ulogu u suočavanju s velikim izazovima našeg vremena”, dodao je on.

Nisu plaćeni za govore

Univerzitet je naveo da ličnosti pozvane da govore na ovoj ceremoniji nisu plaćene za te govore.

Njemačka kancelarka će govorom na Harvardu ići stopama brojnih političkih i poslovnih lidera koji su tu govorili, mada su rijetki stranci koji nisu sa engleskog govornog područja.

Univerzitet je 1995. godine primio predsjednika Češke Vaclava Havela te 1990. godine Helmuta Kohla, jednog od prethodnika Angele Merkel na mjestu njemačkog kancelara.

Izvor: Agencije