Merkel će biti ‘isjeckana’ na paradi u Kelnu

Sa prošlogodišnje karnevalske parade u Kelnu (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel, američki predsjednik Donald Trump i liderka njemačke Kršćansko-demokratske unije – CDU Annegret Kramp-Karrenbauer bit će među figurama koje će se pojaviti na karnevalu u Kelnu 4. marta.

Merkel će biti “isjeckana”, poput poznate slike uličnog umjetnika Banksya, no umjesto naziva “Ljubav je u smeću”, slika Merkel imat će moto “Ništa ne ostaje kako je bilo”.

Nedavno izabrana liderka CDU-a Kramp-Karrenbauer, koja je zamijenila Merkel u toj ulozi, stoji na podiju i otvara bocu “Merkel brut” šampanjca, dok kraj nje stoje dvoje kandidata koje je pobijedila – Friedrich Merz i Jens Spahn – potištenih pogleda.

Izgledi pokretnih platformi za paradu i dalje je tajna, no šef parade Alexander Dieper predstavio je neke za njemačku agenciju dpa.

Trump, golf i ‘Žuti prsluci’

Motivi će varirati od lokalnih do međunarodnih političara.

Američki predsjednik palicom za golf ruši pariški klimatski sporazum, iranski nuklearni sporazum i NATO savez.

“Žuti prsluci” iz Francuske pokušavaju odgurnuti tamošnjeg predsjednika Emmanuela Macrona sa trona.

Moto ovogodišnje parade je “Dom je naš jezik”, a odnosi se na lokalni kelnski dijalekt.

U paradu su ove godine vraćeni i konji sa zapregama, uprkos činjenici da su prošle godine dva konja pobjegla i pritom povrijedili četiri osobe.

“Bolje smo osigurali koncept s konjima ovaj put”, rekao je Dieper te dodao kako su sve grupe vrlo dobro pripremljene za ovogodišnju paradu.

Izvor: Agencije